Superbillig supertelefon på vei

Publisert 26. april 2014

OnePlus One har like bra spesifikasjoner som enhver annen toppmodell, men koster knapt halvparten., Da Google i 2007 lanserte mobilplattformen Android sørget de samtidig for en av de mest massive endringsperiodene vi har sett i mobilbransjen – ved å la hvem som helst lisensiere operativsystemet. Det tok ikke lang tid før både Sony, Samsung, HTC og de fleste andre mobilprodusenter droppet å utvikle sine egne plattformer for å satse for fullt på Android, og i 2013 var åtte av ti smarttelefoner utstyrt med dette systemet.

At det plutselig fantes en fiks ferdig plattform som kunne tas i bruk av alle har bidratt sterkt til fremveksten av nye mobilprodusenter. En forretningsmodell vi har sett mye til her er at man designer sitt eget skall, fyller dette med ferdigproduserte komponenter, og installerer Android.

Toppspesifisert billigtelefon

Blant selskapene som følger denne modellen finner du kinesiske OnePlus, som denne uken lanserte Android-telefonen One. Det unike med denne er at den er utstyrt med komponenter på samme nivå som de du finner i flaggskipene til Samsung & co, mens prisen ligger på drøyt halvparten.

Skjermen i One er av typen IPS-LCD, som oftest betyr bred innsynsvinkel (178 grader i dette tilfellet, ifølge produsenten selv) og høy lysstyrke. Oppløsningen er på 1920 x 1080 piksler (1080p), mens størrelsen er på 5,5 tommer. I likhet med de dyrere konkurrentenes toppmodeller får du også her Cornings ripesikre Gorilla Glass 3 foran skjermen.

Den store skjermen får selvsagt konsekvenser for totalstørrelsen – One er hele 15,3 cm høy og 7,6 cm bred, mens tykkelsen er på 0,89 cm. Vekten klokkes inn til 162 gram.


OnePlus One er lang, bred, slank, råsterk og billig. (Foto: OnePlus)

Bak dekslene skjuler det seg en Snapdragon 801-systembrikke fra Qualcomm. Brikken rommer fire prosessorer på 2,5 GHz hver, kombinert med den råsterke grafikkbrikken Adreno 330. Du får også 3 GB arbeidsminne (RAM), og sitter kort oppsummert igjen med noe av det sinteste du finner på markedet rent ytelsesmessig.

LES OGSÅ:

  • Vårens heftigste mobiler
  • HTC lanserer ny toppmodell
  • Nokia slapp løs nytt flaggskip

Også på trådløs-fronten finner du alt du forventer av en toppmodell. LTE sørger for bredbåndshastigheter i mobilnettet der det er tilgjengelig, mens den strømgjerrige Bluetooth 4.1-versjonen både lar deg kommunisere med andre telefoner, datamaskiner, pulsklokker og annet. Du får ellers NFC – en teknologi som foreløpig ikke er veldig utbredt, men som dukker opp stadig flere steder.

Kombinasjonen av stor skjerm og hissig maskinvare krever sitt av energi, noe OnePlus har tatt høyde for ved å smekke et batteri med en kapasitet på hele 3100 mAh.

Sony-kamera

Sony er blant mobilprodusentene som legger over gjennomsnittlig mye vekt på kameraet når de setter sammen telefonene sine, og har de siste årene brukt mye ressurser på å markedsføre Exmor-optikken sin. Det er overraskende nok denne optikken som står i OnePlus One – dog ikke nyeste versjon.

Kameraet tar bilder i en oppløsning på 13 megapiksler, og har en blenderverdi på f/2.0, noe som er forholdsvis lyssterkt til å være et mobilkamera. Du får ellers muligheter for å filme i 4K-oppløsning, noe som er i ferd med å bli standard i alle avanserte mobiltelefoner fremover. Setter du ned videooppløsningen til 720p får du for øvrig muligheten til å filme i en hastighet på 120 bilder i sekundet, noe som gir en såkalt slow motion-effekt på videosnuttene.

CyanogenMod

OnePlus har gjort det meste riktig når de har plukket ut maskinvaren til telefonen sin, og det ser ut til at de også på programvarefronten har gjort researchen sin, og valgt et av de mest populære, alternative menysystemene som finnes der ute: Cyanogenmod.

Cyanogenmod åpner opp en rekke funksjoner du ikke får med det originale Android-grensesnittet, og etter årevis med flikking får du et velsmurt, responsivt og brukervennlig system veldig mange foretrekker fremfor alternativene.

Prisen..

Siden vi har nevnt prisklassen i både overskrift, ingress og innledning burde vi kanskje opplyse om hvor den faktisk ligger: En OnePlus One med 16 GB lagringskapasitet vil ligge på rundt 2300 kroner, mens 64 GB-varianten vil lande på rundt 2600 kroner. Til sammenligning må du ut med 1800 kroner ekstra om du går for 64 GB-varianten av iPhone 5S fremfor 16 GB-versjonen..

OnePlus One skal kjøres ut på markedet i andre kvartal i år. Norge står ikke på den offisielle lanseringslisten, men da den er bekreftet i både Danmark og Sverige kan du regne med at den også dukker opp på disse kanter etterhvert.

Nedenfor kan du se produsentens egen lanseringsvideo for One.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger