Publisert 4. februar 2000

Selskaper som Eni, ExxonMobil, Repsol, Total og RWE får bot av EU for å delta i et priskartell. Shell deltok også i kartellet, men slipper straff. De avslørte nemlig kartellet for myndighetene.

I tillegg har også Hansen & Rosenthal, Tudapetrol, MOL og Sasol fått bot for deltakelse i kartellet. Kartellet gjaldt prisen på parafinvoks. I tillegg delte ExxonMobil, MOL, Repsol, Sasol, Shell og Total markeder mellom seg for å hindre fri konkurranse.

Eni får ifølge en pressemelding fra Europakommisjonen 60 prosent høyere bot fordi selskapet tidligere har vært involvert i lignende kartellvirksomhet. Til sammen er selskapene bøtelagt for 5,5 milliarder kroner.

– Det er neppe noen husholdninger eller selskaper i Europa som ikke har kjøpt produkter påvirket av denne parafinmafiaen, sier konkurransekommisær Neelie Kroes.

Kartellet var ifølge EU-kommisjonen operativt fra 1992 til 2005.

Petroleumsselskaper har ikke vært fri for kartellbeskyldninger i Norge heller den siste tiden, etter at mange begynte å spørre seg om hvorfor bensinprisene ikke sank i takt med oljeprisen. Konkurransetilsynet undersøkte påstandene senest i sommer, uten å finne ulovlig samarbeid om bensinpriser .

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger