Publisert 14. juni 2006

Sosialistisk Venstreparti blir miljøbevegelsens skyteskive når Stortinget torsdag kveld vedtar forvaltningsplanen for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

NTB

Regjeringen får gjennom sine forslag. Miljøbevegelsen varsler omkamp fordi hele forvaltningsplanen skal vurderes på nytt i 2010.

Forvaltningsplanen for Barentshavet var den vanskeligste saken da de tre regjeringspartiene forhandlet om regjeringsplattformen på Soria Moria. Resultatet ble en plan der alle partier måtte gi. Uten SV og Sp ville forvaltningsplanen trolig vært mer «oljevennlig» enn den som blir vedtatt torsdag.

Demonstrasjoner
Natur og Ungdom vil møte opp på Eidsvolls plass som fotballag for å utfordre politikerne om hvilket lag de vil spille på, miljølaget eller oljelaget.
– Planen setter ikke de varige grensene for oljevirksomheten som miljøet trenger. Derfor legger forvaltningsplanen opp til flere omkamper og nye runder om olje i nord i årene fremover, sier lederen i Natur og Ungdom, Bård Lahn.

Bellona mener at stortingsvedtaket vil hule ut miljøkravene i nord fordi KrF og Venstre ikke får flertall for forslaget om å be «regjeringen innføre nullutslippsregimet for havområdet utenfor Lofoten og Barentshavet for landanlegg tilknyttet petroleumsvirksomheten».

Ifølge Bellona er det skandaløst av SV og Sp å stemme ned et slikt forslag.
– Senterpartiet har eksplisitt uttrykt i sitt stortingsvalgprogram at petroleumsvirksomhet i Barentshavet skal baseres på absolutt null utslipp, sier nestleder i Bellona, Marius Holm.

Regjeringens vilje
Resultatet blir slik regjeringen ønsker. Saksordfører Tore Nordtun (Ap) sier at det kommer til å være bred enighet om det meste.

Stortinget kommer til å vedta at det ikke skal settes i gang petroleumsvirksomhet i en sone på 65 kilometer rundt Bjørnøya. I et belte på 35 kilometer ut fra kystsonen i Troms og Finnmark skal det ikke settes i gang petroleumsvirksomhet. I området mellom 50 kilometer og 65 kilometer fra grunnlinjen vil det ikke være tillatt med leteboring i oljeførende lag i perioden 1. mars til 31. august. De samme begrensningene som for kystsonen skal gjelde for Tromsøflaket. De øvrige havområder i Barentshavet åpnes for petroleumsvirksomhet.

De mest omstridte områdene lenger sør utenfor Lofoten og Vesterålen skal være vernet for oljevirksomhet i denne stortingsperioden, men vurderes på nytt i 2010.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger