Publisert 31. mai 2007

Rapporten fra Statens forurensningstilsyn (SFT) om at to tredeler av regjeringens planlagte CO2-utslipp kan gjennomføres i Norge, blir mottatt med glede i Sosialistisk Venstreparti.,NTB

Miljøpolitisk talskvinne for SV, Heidi Sørensen, er glad for at rapporten er blitt kjent.
– Den viser at det handler om politiske valg, og at vi ikke trenger å debattere hva som er praktisk mulig å gjennomføre, sier hun til NTB.

– Når jeg leser rapporten, blir jeg mer optimistisk enn jeg har vært tidligere. Den viser at det er mulig å gjennomføre tiltak og at det er ikke så vanskelig som mange forestiller seg, sier hun.

Intern strid
Regjeringen arbeider for tiden med en stortingsmelding om klima der spørsmålet om hvor mye av CO2-reduksjonen som skal tas hjemme og hvor mye som skal dekkes inn ved kvotekjøp i utlandet står sentralt. Det er heller ingen hemmelighet at det er uenighet innad i regjeringen.

Statsminister Jens Stoltenberg er tilbakeholden med løfter om kutt i Norge, mens både Senterpartiet og SV forlanger at mye skal tas hjemme.

På Arbeiderpartiets landsmøte i april sa Stoltenberg at regjeringens mål er 10 prosent kutt innen 2012 og ytterligere 30 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-utslippene. Men han la til at en betydelig del av dette skal gjennomføres ved kvotekjøp i utlandet.

Ber om offentlighet
Rapporten er foreløpig unntatt offentlighet, men innholdet ble kjent torsdag. Nå vil lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim, ha den offentliggjort.

– Som komitéleder har jeg forfattet et brev der jeg ber om å få analysen oversendt. Komiteen arbeider med klimakvoteloven og bør ha tilgang til all relevant informasjon om hvordan Norge kan redusere sine utslipp, sier Gunnar Kvassheim (V) til NTB.

Personlig er Kvassheim uforstående til at analysen skal være unntatt offentlighet, særlig etter at innholdet i den allerede er kjent.

Teknisk vurdering
Rapporten «Reduksjon av klimagasser i Norge, teknisk potensial 2020» viser at det er mulig med en samlet reduksjon på 20 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Dette er en reduksjon på 34 prosent sammenlignet med forventet utslipp i 2020 og en reduksjon på 22 prosent sammenlignet utslippene i 1990.

Dersom man bare satser på tiltak som har en relativt høy eller middels gjennomførbarhet uavhengig av kostnader, viser rapporten at utslippene vil kunne reduseres med om lag 15 millioner tonn CO2-ekvivalenter sammenlignet med 2020, eller 15 prosent sammenlignet med utslippene i 1990.

Ifølge SFT er det i hovedsak tekniske tiltak som er vurdert. Tiltak som medfører større samfunnsmessige endringer, endret produksjonsnivå eller atferdsendring, er i liten grad inkludert. Derfor er det for eksempel ikke vurdert tiltak og virkemidler knyttet til å redusere veksten av utslipp fra transportsektoren.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger