SV, MDG og Venstre mener Norge bør delta i oljestopp-allianse

Snorre A-plattformen i Nordsjøen. (Foto: Bo B Randulff - Even Kleppa - Woldcam / Equinor ASA)
NTB
Publisert 12. november 2021
NTB-Are Føli og Marie De Rosa

Norge bør delta i en dansk-ledet allianse som skal jobbe for å få slutt på produksjon av olje og gass, mener de grønne opposisjonspartiene SV, MDG og Venstre.

Beyond Oil and Gas Alliance (Boga) ble lansert på klimatoppmøtet i Glasgow torsdag. Det er Danmark og Costa Rica som står i spissen for initiativet. Også Sverige, Frankrike og Irland deltar.

Et av hovedmålene er å jobbe for å fase ut produksjon av olje og gass på en ordnet måte. Danmark vedtok i fjor å stanse all leting etter mer olje i den danske delen av Nordsjøen.

– Jeg mener vi bør slutte oss til denne alliansen, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB. Han viser til at SV ønsker å avslutte all ny letevirksomhet på norsk sokkel.

– Det er uhyre spennende og viktig at vi nå får en internasjonal allianse som ber land om å la olje og gass bli liggende. Det er historisk og har ikke skjedd før, legger han til.

Avviser krav fra klimaallianse

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har slått fast at det ikke er aktuelt for regjeringen å melde Norge inn i alliansen.

Ifølge klimaministeren hjelper det ikke om Norge isolert sett reduserer sin oljeproduksjon dersom verden totalt bruker like mye olje og gass.

– Da vil etterspørselen gjøre at andre land øker sin produksjon, og klimagassutslippene vil være uendret, sa Barth Eide til NTB torsdag.

MDG: Norge kan forhandle fram medlemskap

MDG mener imidlertid at innmelding kan være i tråd med regjeringens erklærte målsettinger.

– Jonas Gahr Støre mener at store investeringer i norsk olje og gass er en viktig del av en vellykket overgang til fornybar energi. Dersom han virkelig mener det, står det ingenting i veien for at Norge skal greie å forhandle fram et medlemskap i Boga-alliansen, som nettopp har som mål å sørge for et vellykket, globalt grønt skifte, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

Venstre: Direkte uansvarlig

Stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen, påpeker at 1,5-gradersmålet står i fare for å ryke dersom verdens oljeproduksjon fortsetter som planlagt.

– Situasjonen er så alvorlig at det er direkte uansvarlig å lete etter mer olje og gass. Regjeringen fører en olje- og gasspolitikk som er i direkte konflikt med 1,5-gradersmålet, sier den tidligere klima- og miljøministeren.

– Diskusjonen om klimapolitikk kan ikke lenger bare handle om å redusere etterspørselen etter fossil energi. Omstillingen går ikke fort nok, og verden kan ikke engang brenne alle fossile ressurser vi har funnet, sier Elvestuen.

Siste fra forsiden

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

+

Ferdig med første del av borejobben på Maria Fase 2

+

Fant opptil 90 millioner fat i fjor – skal bore pilotbrønn for mulig utbygging

+

Har spuddet Brokk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger