Sval, Storegga og Neptune tildelt CCS-lisens

Foto: Ella Ege Bye/OED
Publisert 18. august 2023

Olje- og energidepartementet har tildelt Trudvang-lisensen til Sval og de to partnerne Storegga og Neptune Energy. Beregninger tilsier at Trudvang kan lagre ni millioner tonn CO2 i året i minst 25 år – totalt 225 millioner tonn. Beregninger viser at potensialet kan være enda større.

– Vi er fornøyde med å ha fått tildelt denne lisensen i sterk konkurranse med andre dyktige aktører. Fangst og lagring av CO2 er viktig for å redusere klimagassutslippene. Vi har allerede brukt to år på å jobbe frem denne muligheten, og har identifisert et område under havbunnen som på en sikker og effektiv måte vil kunne lagre CO2, sier administrerende direktør Nikolai Lyngø i Sval.

Trudvang-lisensen ligger i Nordsjøen, vest for Sleipnerfeltet og om lag 165 kilometer fra norskekysten. Selve reservoaret befinner seg i Utsiraformasjonen.

Trudvang-prosjektet innebærer å fange CO2 fra flere utslippskilder i Nord-Vest Europa for så å frakte CO2 til eksportterminaler. Derfra vil CO2en bli transportert enten via skip eller rør til Trudvang-lokasjonen for injeksjon og permanent lagring under havbunnen.

– Sammen med partnerne skal vi sørge for å holde tempoet oppe samtidig som vi gjennomfører et grundig prosjekt. Våre folk har både prosjekterfaring og kompetanse til å realisere Trudvang. Målet er å kunne lagre den første CO2-en i Trudvang-lisensen mot slutten av dette tiåret, sier Lyngø.

Sval er operatør for Trudvang-lisensen med 40 prosent eierandel. Storegga og Neptune Energy eier 30 prosent hver.

Siste fra forsiden

+

Equinor mister funn i Norskehavet

Annonse

Hør topplederne innen boring og brønn i Stavanger!

ANNONSØRINNHOLD FRA BOREKONFERANSEN
+

Drone havarerte under inspeksjon

+

Nordland fylkesting sier nei til å gjenåpne Nordland VI

+

CCS-boom? Her er status for de sju lisensene på norsk sokkel

+

Borer to produksjonsbrønner på Askeladd Vest

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger