Publisert 24. juli 2006

Verdens handelsstormakter fordeler svarteper etter at nær fem års forhandlinger om en global handelsavtale brøt sammen.

NTB

De fastkjørte forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) brøt helt sammen etter et mislykket møte mellom representanter for USA, EU, Australia, Japan, Brasil og India i Genève søndag og mandag.

Forhandlingsrunden som ble innledet i Qatars hovedstad Doha i 2001, er ikke avsluttet for godt, men WTOs generaldirektør Pascal Lamy anbefalte mandag å innstille forhandlingene.

Flere ministere sa at pausen kan vare i flere måneder eller år.
– En utsettelse på ubestemt tid er ikke langt unna en fullstendig fiasko, sa Frankrikes handelsminister Christine Lagarde.
– Dette er et betydelig tilbakeskritt. Vi er så nær en katastrofe som det er mulig å komme, sa Brasils utenriksminister Celso Amorim.

Skylder på USA
EUs handelskommissær Peter Mandelson uttrykte stor skuffelse over sammenbruddet. Samtidig rettet han kraftig skyts mot USA. Mandelson viste til at lederne for G8-landene under toppmøtet i St. Petersburg nylig lovet å gi sine forhandlere beskjed om å vise større fleksibilitet.
– Jeg følte at hver og en av oss gjorde det, unntatt USA, uttalte Mandelson i en pressemelding.

EUs handelskommissær mener USA ikke var villig til å «godta» eller «anerkjenne» de andre partenes fleksibilitet. EU-kommisjonen var i det hele tatt svært opptatt av å plassere svarteper hos USA. Da sammenbruddet var klart, pøste Kommisjonen ut en rekke pressemeldinger med kritikk av USA.

Også Indias handelsminister Kamal Nath la skylden på USA.
– Det er helt klart at EU beveget seg. Alle la noe på bordet unntatt ett land, som sa: Vi kan ikke se noe på bordet, sa Nath med henvisning til USA.

Markedsadgang
USAs handelsrepresentant Susan Schwab svarte med å beskylde flere av motpartene for å være mer opptatt av å finne smutthull enn av å åpne opp for markedsadgang, slik USA har krevd.
– Dessverre ble ikke løftene fra G8-toppmøtet i St. Petersburg om fleksibilitet på markedsadgang gjort til virkelighet i Genève, sa Schwab.

Den amerikanske kritikken var særlig rettet mot de store u-landene med sterk økonomisk vekst, som India og Brasil.

Indias handelsminister Kamal Nath hadde ikke mye til overs for det.
– Vi sa at det bør være rettferdig handel, ikke bare frihandel. De (amerikanerne) sa: «Gi oss markedsadgang, og hvis dere gir oss den markedsadgang vi ønsker, så skal vi rette opp de strukturelle skavankene.» Det er ingen rettferdighet i det, sa han.

Kritikk av EU
EU fikk imidlertid også sitt pass påskrevet av en rekke private organisasjoner.
– Man kommer ingen vei med disse forhandlingene fordi USA og EU nekter å kutte reelt i egen landbruksstøtte, samtidig som de krever at u-landene fortsetter å åpne opp sine markeder, sa lederen for hjelpeorganisasjonen Oxfams handelskampanje «Gjør handel rettferdig», Celine Charveriat.

Den britiske organisasjonen Christian Aid og miljøvernorganisasjonen Greenpeace rettet også kritikk både mot USA og EU.

Lang pause
Ingen av de store handelspartene ville mandag avskrive Doha-runden som død og begravet. Enkelte minnet om et tilsvarende sammenbrudd i Uruguay-runden i 1990. Den ble vekket til liv igjen, fullført og førte til opprettelsen av WTO.

– Doha-runden er ikke død. Den er i live, selv om den kanskje bare henger i en tråd, sa Australias handelsminister Mark Vaile.

USA og EU sa også at de ikke har gitt opp Doha-runden, som gjerne omtales som utviklingsrunden fordi den skulle ta spesielt hensyn til u-landenes interesser.

Mye tyder likevel på at det neppe vil gis noe særlig ved dørene før tidligst etter mellomvalget i USA i november og presidentvalget i Frankrike neste vår.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger