Svensk magnetisme sikrer norsk gassproduksjon

Publisert 10. oktober 2013

Magnetiske rullelagre skal forlenge levetiden, redusere behovet for vedlikehold og øke produksjonsvolumet av gass på havbunnen i Norge. Først ut er Åsgard. ,Ettersom en stadig større andel av produksjonen skjer subsea, stilles det nye krav til levetid og pålitelighet. Derfor har SKF (opprinnelig Svenska Kullagerfabriken), etterhvert verdens største produsent av kulelagre, utviklet nye magnetiske rullelagre med teknologi for fjernovervåking som rapporterer driftsstatus til driftssentralen. Slik kan for eksempel rekvirering av ROV gjøres utfra en helhetsvurdering av driftstilstanden på flere kritiske komponenter på subseanlegget enn tidligere.

Nå skal teknologien tas i bruk på Åsgard-feltet og er en sentral del av kompressorstasjonen Aker Solutions har bygget for Åsgard Subsea Compression, prosjektet som skal opprettholde mottrykk i rørledningen og kompensere for det fallende reservoartrykket i Midgard og Mikkel. Prosjektet ferdigstilles 2015.

Svevende aksling

I et magnetisk rullelager holdes akselen på plass uten direkte berøring, men holdes i posisjon av magnetisme. Derfor faller behovet for smøring bort samtidig som vibrasjonen reduseres betydelig. Dette gjør lager-enheten mer energieffektiv og mer driftssikker enn det tradisjonelle kulelageret.

SKFs magnetiske lagre ble valgt for Åsgard for sin evne til å operere med høy driftssikkerhet 200 til 300 meter under havoverflaten. Lagrene kan ifølge produsenten operere i et temperatursjikt fra 17⁰ Kelvin til 250⁰ Celsius og har innebygde sensorer som kontinuerlig overvåker akselens plassering, hvorpå magnetene justerer tilsvarende.

Gode testresultater avgjorde

– Vi kom inn i (Åsgard, red.) prosjektet på bakgrunn av vår mangeårige kompetanse på roterende maskineri generelt, det faktum at teknologien er vel utprøvd i mange ulike applikasjoner samt at vi leverte gode resultater i testperioden, sier Nils-Petter Eriksen som er sjef for SKFs Nordeuropeiske divisjon for Olje og gass til Petro.no.

– Hvilke andre applikasjoner teknologien anvendelig for?

-Magnetlagre brukes typisk i vakuumpumper der kravet til rene omgivelser og luftkvalitet er svært høyt, produksjon av semi-konduktorer og dessuten i medisinsk analyseutstyr. I olje og gass sektoren benyttes magnetlagre i turbo-ekspandere, turbo-kompressorer for kjøleformål og i høyhastighets motorer. Hovedpoenget ved magnetlageret er berøringsfri drift, noe som øker driftssikkerheten. Det reduserer også både størrelse og vekt på installasjonen.

– Hvor stort er markedet for denne teknologien?

-Subsea er et marked i sterk vekst og vi har store forventninger til denne teknologien. Hvor stor andel av markedet som vil ta den i bruk gjenstår å se, nå ser vi først frem mot oppstarten på Åsgard i 2015, sier Eriksen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger