Publisert 3. august 2006

Fire av Sveriges ti atomreaktorer er stengt etter en alvorlig teknisk svikt ved kjernekraftverket Forsmark nord for Stockholm. Svenskene må betale dyrt for problemene, som gir økende strømpris.

NTB

To av de tre reaktorene i Forsmark var torsdag stengt mens fagfolk lette etter årsaken til episoden i forrige uke, da to av fire reservesystemer sviktet. To av tre reaktorer av samme konstruksjon i Oskarshamn sørøst i Sverige er også stanset.

– Vi må sette sikkerheten framfor alle andre hensyn, sier Oskarshamn-kraftselskapet OKGs informasjonssjef Anders Österberg til Stockholm-avisen Dagens Nyheter.

– Hvis vi ikke kan garantere at sikkerhetssystemene fungere som de skal, er det like bra at vi stenger dem til nødvendige kontroller og forbedringer er gjort, framholder han.

– Fungerer
Sveriges miljøvernminister Lena Sommestad sier tiltakene ved Oskarshamn og Forsmark viser at sikkerhetssystemene virkelig fungerer som de skal. Systemene slo inn fordi to av fire støttegeneratorer ikke automatisk ble startet da en reaktor i Forsmark stanset på grunn av en kortslutning utenfor reaktoren.

Driften ved Oskarshamn ble redusert da tester av sikkerhetssystemene onsdag kveld viste at bare én av de tre reaktorene der ville kunne håndtere en elektrisk feil av typen som oppsto i Forsmark.
– Fordi vi ikke har noen garanti for at de to andre ville reagere som de skulle, valgte vi å stanse disse inntil videre, sa Anders Österberg.

Problemene ved kraftverkene i Forsmark og Oskarshamn vil utvilsomt gjøre atomkraften til et enda hetere tema i valgkampen foran riksdagsvalget i Sverige 17. september. Velgerne vil merke reaktorstansen i form av høyere strømpriser, ettersom svenskene må øke sin import av kraft fra utlandet.

Prisen
Allerede torsdag steg spotprisen på den nordiske kraftbørsen Nordpool. Strømmen ble omsatt for 54,3 svenske øre per kilowatt time, 2,4 prosent mer enn onsdagens snittpris, og var på ett tidspunkt oppe i 54,4 øre.

For svenskene er det et hell i uhellet at problemene ved atomkraftverkene skjedde mens det er sommer og varmt. Analytikeren Urban Bergström sier til nyhetsbyrået TT at en slik reaktorstans vinterstid ville få langt alvorligere følger for energisituasjonen i Sverige.

Ifølge Dagens Nyheter har svenske kjernekraftverk vært rammet av 39 alvorlige uhell de siste 16 årene. Dette vil trolig gjøre atomkraften og framtidens strømforsyning til et svært aktuelt tema i valgkampen foran riksdagsvalget om halvannen måned.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger