Publisert 22. november 2007

Oljeforekomster tilsvarende 300 millioner fat kan ligge gjemt under havbunnen utenfor Gotland sør i Østersjøen. Nå vil et svensk firma starte prøveboring i området.

NTB

Kart: Wikipedia

– Om det går som vi håper på, kan vi begynne sensommeren 2008, sier administrerende direktør Torgny Berglund i selskapet Oljeprospektering AB (Opab) til nyhetsbyrået TT. Opab har nå søkt det svenske næringsdepartementet om å få starte prøveboring.

Forekomsten som selskapet håper å finne, ligger ytterst i Sveriges økonomiske sone, cirka 12 mil øst for Blekinge i Sør-Sverige, like ved grensen til Latvia og Litauen.

Optimist
At det finnes olje i området er allerede bevist, for kun 65 kilometer lenger bort har Polen funnet oljeforekomster som allerede blir utvinnet.

Ifølge Torgny Berglund er det indikasjoner på at det kan finnes enda mer olje innenfor den svenske grensen.
– Maksimalt kan det være så mye som 300 millioner fat olje. Det kommer i så fall til å gi betydelige skatteinntekter til staten ettersom Opab er et svensk selskap, sier han. 300 millioner fat tilsvarer 20 prosent av Sveriges behov i 20 år.

Nå er det opp til svenske myndigheter å gi tillatelse til at prøveboringene kan starte neste sommer. Blant annet må selskapet kunne bevise at virksomheten ikke vil påvirke miljøet i Østersjøen negativt.

Tørt hull
Sist noen søkte om å lete etter olje i svenske farvann var i 1987. Det var det samme selskapet, Opab, som søkte om å starte prøveboring i Hanöbukten sør for Blekinge. Tillatelse ble gitt, men resultatet var heller nedslående. Hullet var tørt.

– Nå ligger vi nærmere der man har funnet olje tidligere, sier en optimistisk Berglund.

Opab er et svensk selskap og datterselskap til Svenska Petroleum Exploration, som eies av en av verdens rikeste menn, finansmannen Mohammed Al-Amoudi.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger