Publisert 8. januar 2007

Det svenske Miljöpartiet har anmeldt utenriksminister Carl Bildt for korrupsjon. Bildt kan bli etterforsket i forbindelse med aksjeopsjoner han har i olje- og gasselskapet Vostok Nafta.

NTB

En hissig Bildt røk søndag kveld i tottene på en journalist som spurte ham ut om saken.

Det svenske Miljöpartiet har bedt politiets riksenhet mot korrupsjon etterforske Bildt i forbindelse med aksjeopsjoner han har i olje- og gasselskapet Vostok Nafta.

Mandag ble det klart at statsadvokat Christer van der Kwast gransker Bildts opsjoner. Han samler ifølge Svenska Dagbladet nå inn informasjon for å avgjøre om det skal startes en formell etterforskning.
– Det kan stilles spørsmål ved om dette er en gave eller rett og slett en bestikkelse, sier Miljöpartiets talsmann Peter Eriksson til TV4.

Styremedlem
Bildt satt tidligere i styret i Vostok Nafta men trakk seg da han ble utnevnt til utenriksminister i Fredrik Reinfeldts borgerlige regjering i oktober.

Verdiene i Vostok Nafta består nesten utelukkende av aksjer i den russiske gasskjempen Gazprom, som ønsker å bygge en gassrørledning gjennom Østersjøen. En slik rørledning krever grønt lys fra svenske myndigheter, og opposisjonen stiller spørsmål ved Bildts rolle.
Da Bildt forlot styret i Vostok Nafta, fikk han beholde sine aksjeopsjoner i selskapet. Disse solgte han senere for 4,8 millioner svenske kroner.

Krangel
Et direktesendt intervju med Bildt om opsjonssaken søndag kveld utartet nærmest til en krangel mellom utenriksministeren og journalisten Ulf Kristofferson på TV4. Bildt og Kristofferson ropte i munnen på hverandre, og utenriksministeren var ifølge svenske medier kraftig irritert over spørsmålene han fikk om korrupsjonsanklagene.

– Nå er dette blitt en politisk debatt og ikke et intervju. Det du påstår nå, vet du at ikke er sant. Du bidrar med å spre løgner, tordnet Bildt.

Etter at TV-kameraene ble slått av, skjelte utenriksministeren så ut TV4-journalisten, skriver Expressen. Bildt ble sett mens han hyttet med neven og beskyldte Kristofferson blant annet for å drive partipolitikk.
– Han anklaget meg for å lyve, sier Kristofferson.

Hadde ikke krav?
Svenske medier har antydet at Bildt egentlig ikke hadde krav på aksjeopsjonene ettersom han forlot selskapet frivillig. Selv hevder han det motsatte.

Miljöpartiet krever nå full gransking, og Socialdemokraterna krever en garanti fra Reinfeldt om at Bildt ikke har lovet Vostok Nafta motytelser som takk for millionopsjonene.

Statsminister Reinfeldt stiller seg imidlertid bak sin utenriksminister.
– Jeg synes han har håndtert sitt verv slik han burde, sa Reinfeldt i et intervju med TV4 mandag morgen.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger