Publisert 13. januar 2006

Sosialistisk Venstrepartis velgeroppslutning er blitt mer enn halvert på mindre enn ett år. Den kraftige tilbakegangen overrasker valgforsker Bernt Aardal.

NTB

Så sent som i mai i fjor var den gjennomsnittlige oppslutningen om SV på meningsmålingene 15,8 prosent. Ved valget i september ble oppslutningen 8,8 prosent. På den siste enkeltmålingen er partiet helt nede i 6,6 prosent, mens gjennomsnittet av målingene i desember er på 8,1 prosent.

I tillegg kommer en måling som viser at partiets mest fremtredende regjeringsmedlemmer har gjort et dårlig inntrykk den siste tiden. Halvorsen, Djupedal og Bjørnøy er gjengangere når folk er blitt spurt om de synes noen av regjeringens medlemmer har gjort et spesielt dårlig inntrykk den siste tiden.

– Litt overraskende
Bernt Aardal, som er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, er overrasket over at tilbakegangen er så stor kort tid etter et valg.

– Det er overraskende at den markante tilbakegangen partiet hadde før valget fortsetter også etter valget. Normalt skulle en tro at det å gå inn i en regjering virker mobiliserende på et partis velgere. SV gikk til valg på å få til en rødgrønn regjering, og dette prosjektet lyktes.

Etter vanlige regler skulle derfor partiet heller gått fram på meningsmålingene rett etter valget, sier Aardal til NTB.

– Negativ oppmerksomhet
Aardal sier at størrelsen på fallet viser at regjeringsdeltakelsen er blitt en veldig stor påkjenning for SV. Han kan ikke se at det er noen større politiske saker som forklarer tilbakegangen. Derfor mener han at oppmerksomheten rundt statsrådenes utspill har fått mange til å vende partiet ryggen.

– Den negative oppmerksomheten har tydeliggjort de politiske spenningene i partiet. Det å komme i regjeringsposisjon har helt klart vært et større sprang for SV enn de andre partiene.

Den uavklarte situasjonen innad i SV har synliggjort at det er ulike syn i partiet. Dersom det blir et mønster at partiets statsråder støtter regjeringen og partiorganisasjonen sier noe annet, virker det ikke akkurat samlende på velgerne, sier han.

Aardal mener at mange velgere kan ha gått over til Arbeiderpartiet fordi Ap har stått fram på en langt mer overbevisende måte.

– Det siste SV trenger nå er flere utspill som kommer skjevt ut. Det er en utfordring at det blir skapt et bilde av SV som tapere i regjeringskoalisjonen. I tillegg er ikke regjeringen som helhet sterkere enn sitt svakeste leddet, sier Bernt Aardal til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger