Publisert 20. april 2008

For første gang slår en norsk undersøkelse fast at engasjerte medarbeidere som ikke får den anerkjennelsen de mener å ha krav i jobben, risikerer å bli syke.

NTB

– Det handler om rettferdighet. Den innsatsen vi legger ned på jobben, er så viktig for oss at vi må få noe tilbake, enten i form av ros og anerkjennelse, muligheter for karriere eller jobbsikkerhet, sier Bjørn Lau, forskningsleder ved Statens arbeidsmiljøinstitutt til Aftenposten.

Han er ansvarlig for et forskningsprosjekt der man undersøker om det er sammenheng mellom risiko for sykdom og forholdet mellom innsats og belønning som norske arbeidstakere opplever på sin arbeidsplass.

Etter å ha kartlagt forholdene i en middels stor kommune, viser første etappe i prosjektet at omkring 10 prosent av arbeidstakerne står i fare for å bli syke fordi de opplever at det ikke er balanse mellom egen innsats og den belønningen som deres arbeidsgiver gir dem. Det dreier seg om alt fra fysiske plager i form av muskel-skjelettlidelser og hjerte- og karsykdommer til moderate psykiske lidelser og alkoholisme. Disse menneskene lever i en risikosone ifølge Lau.

Aller mest utsatt er de som jobber i et arbeidsmiljø som ikke gir belønning, samtidig som de er overengasjerte i jobben og ikke greier å sette grenser for seg selv. Her er det en dobling av helserisikoen, sammenlignet med dem som er i balanse.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger