NTB
Publisert 18. desember 2019
Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Listhaug blir ny olje- og energiminister.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag formiddag.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg (H) til pressen etter statsrådet.

Solberg sier at regjeringsendringene ikke først og fremst skjer for å skape entusiasme.

– Bakgrunnen for dette skiftet er også et ønske fra Fremskrittspartiet om å ha to av sine nestledere i regjering for å sitte tett på, kunne følge med og være gode ambassadører for helheten i regjeringens politikk, sier Solberg.

– Det er litt vemodig i dag siden det alltid er ting man skulle ha fått gjort, ikke minst gjelder det vindkraften, som det har blåst kraftig rundt det siste året, og det trenger vi å rydde opp i. Jeg vet at både den saken og alle andre saker er i de beste hender, sa Freiberg da han overleverte nøkkelkortet til partikollegaen.

Listhaug svarte med å si at hun ønsker å få opp stoltheten rundt det som er Norges viktigste næring.

– Olje- og energinæringen er utrolig viktig for sysselsettingen og bosettingen i Distrikts-Norge. Vi ville ikke hatt et av de rikeste landene i verden uten denne næringen. Jeg ser fram til å jobbe også med fornybar energi og vannkraft, sa Listhaug, som ikke ville gå med på at oljenæringen representerer et problem.

– Dette er min drømmejobb, å være der verdiene skapes og sørger for at vi får en god eldreomsorg, gode skoler og kan bygge videre på den velferden vi har i dette landet. Mange sier at olje og gass er et problem, men det er snarere en del av løsningen på veien mot et grønnere samfunn, sa Listhaug.

På direkte spørsmål om hun mener klimaendringene er menneskeskapte, svarte Listhaug at hun hele tiden står bak regjeringens politikk på dette området, og at hun mener at klimaendringene også er menneskeskapte.

Sylvi Listhaug sa også at hun kommer til å be om en vurdering av sin habilitet med tanke på uttalelsene hun kom med i valgkampen, der hun lovte å gjøre alt hun kunne for å stoppe byggingen av vindmøller på Haramsøya.

– Vi skal ikke ha vindturbiner over hele landet, sa Listhaug.

Siste fra forsiden

Annonse

Viktig med regelmessig kalibrering

Annonsørinnhold fra Kiwa
+

Her er detaljene i Transocean Norge-kontrakten

+

OMV har gjort nytt gass- og kondensatfunn i Nordsjøen

Equinor forlenger leieavtalen for Floatels floteller

Barents Blue sikret 482 millioner kroner i statsstøtte

Leirvik og Aritech går inn på eiersiden i Subshore

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger