Publisert 4. februar 2000

Tross miljøslagordet «Alle må gjøre litt. Vi må gjøre litt mer» etterlever ikke StatoilHydro sine egne ambisjoner. Selskapet lar nemlig være å kildesortere sitt eget avfall fra kontorbygg.

Etter hva Oilinfo Weekend erfarer, har StatoilHydro unnlatt å kildesortere restavfall og papiravfall fra sitt bygg i Luramyrveien utenfor Stavanger, i noe tid. Til frustrasjon for renholdsarbeidere og kantinearbeidere går alt søppel i én stor konteiner utenfor bygget. Det på tross av papir-resirkuleringesker som er satt ut ved pultene til kontorarbeiderne.

StatoilHydros renovasjonsansvarlige sier at det ikke foreligger noen krav fra myndigheter om kildesortering, og mener byggets størrelse gjør det bortkastet å kildesortere avfall. For en internasjonal bedrift med et høyt miljøfokus, er derimot signaleffekten negativ.

Selskapet leier bygget for en periode, og har ingen langtidsplaner for Luramyrveien-bygget. Kontorene har fungert som oppholdssted for pendlere i firmaet, og antall folk på bygget har fra tid til annen variert i stor grad.

IKKE BARE PAPIR: Alt restavfall fra StatoilHydros bygg på
Luramyrveien i Stavanger blir kastet i en
og samme konteiner.
(Foto: MAIKEN REE)

– Vi har ikke hatt folk her hele tiden, og av praktiske årsaker har vi ikke kildesortering her på Lyramyrveien-bygget, sier renovasjonsansvarlig i StatoilHydro for Luramyrveien, Geir Lorentz Andersen, til Oilinfo Weekend. Han forklarer at hvert enkelt bygg innenfor StatoilHydro-verdenen blir vurdert for resirkulering.

Dårlig unnskylding
– Dette med midlertidig opphold på bygget er en dårlig unnskyldning fra StatoilHydros side, sier en tidligere renholdsoperatør ved StatoilHydros Luramyrveien-bygg til Oilinfo Weekend. Personen ønsker å være anonym, men forteller at de jobbet på bygget gjennom utleiebyrået ISS fra februar 2008 til vårparten samme året.

Renholdsarbeideren mener at mangelen på resirkulering har pågått en stund, og ble selv frustrert over dobbeltmoralen selskapet viste som miljøforkjemper.

– Det verste var at det stod resirkuleringsbokser ved pultene med informasjon om hvordan man reddet miljøet ved å resirkulere papir. Men vi fikk jo beskjed om å kaste alt i samme konteiner utenfor, så de lurte jo rett og slett arbeiderne, sier renholdsarbeideren. Personen følte også at temaet ble neddysset fra StatoilHydros side.

Personen vet at også kantinearbeiderne ved bygget til tider var frustrerte over de dårlige avfallsfasilitetene. Oilinfo Weekend har ikke lykkes med å komme i kontakt med kantinearbeiderne ved Luramyrveien-bygget for kommentar til saken.

Burde vært ærlig
Renholdsarbeideren synes selskapet burde vært ærlige ovenfor sine medarbeidere i stedet for å gi et falskt inntrykk ved å sette ut resirkuleringsbokser ved pultene.

LURAMYRVEIEN: Bygget regnes som for lite til å ha
full resirkulering av restavfall og papir.(Foto: MAIKEN REE)

– StatoilHydro er en stor, global bedrift som bruker mye penger på HMS. Svært få arbeidere er faste ved bygget, og de rekker dermed ikke finne ut av tingenes tilstand. Dette bygget har de samme HMS-plakatene på veggene som alle andre StatoilHydro-bygg, men dette stemmer ikke med virkeligheten, sier renholdsarbeideren til Oilinfo Weekend.

Den tidligere ansatte setter et stort spørsmål ved StatoilHydros miljøpolitikk:

– Hvem vet hvor mange slike bygg StatoilHydro har rundt omkring i verden, og hvor mange plasser de ikke bryr seg om resirkuleringen?

økonomi foran signaleffekt
– Hvis du ser på det store bildet er det vel mer skadelig for miljøet at store søppelbiler kjører ut hit for å hente det lille søppelet som produseres i stedet for å kaste det i samme konteiner, sier Andersen til Oilinfo Weekend.

Han sier at konklusjonen med å ikke resirkulere ble tatt i samsvar med kommune og renovasjonsvesen, da det ble funnet økonomisk ugunstig.

– Det er viktig å understreke at selv om alt søppelet blir kastet i samme avfallskonteiner, blir det brent på Lyses nye fjernvarmeanlegg på Bærheim. Deretter får vi varmeenergi tilbake, så det blir på en måte resirkulering av søppelet, sier Andersen.

Ikke lureri
Geir Lorentz Andersen mener ikke at resirkuleringseskene ved pultene gir et falskt inntrykk for arbeiderne.

– Vi er ikke ute etter å lure noen med dette. Man har jo gjerne forskjellige esker og bokser hvor man hiver søppelet, uten at det ender på forskjellige steder til slutt, svarer Andersen på spørsmål om resirkuleringseskene.

Ikke lovpålagt
Tone Hertzberg, kommunikasjonsrådgiver i Miljøverndepartementet, fastslår at det ikke foreligger noen krav om resirkulering til private bedrifter. De oppfordrer likevel resirkulering ved å pålegge avgifter for deponering og forbrenning av avfall.

– Fra første juli 2009 blir det forbudt å legge nedbrytbart avfall, for eksempel papir, tre og matavfall, på avfallsfylling. Dette vil nok legge press på bedriftene til å finne andre måter å håndtere avfallet på, sier Hertzberg til Oilinfo Weekend.

Med andre ord har private bedrifter selv et ansvar for at avfallet deres bringes til godkjent håndtering. På den andre siden er offentlige etater underlagt regelverk for innebærer at miljøhensyn skal vektlegges ved kjøp av avfallstjenester.

– Hvilke løsninger som velges i en privat bedrift er dermed opp til den enkelte i forhold til hvilken miljøpolitikk bedriften har, sier Hertzberg.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger