Publisert 2. april 2008

LO-leder Roar Flåthen mener norske arbeidstakere vil merke seg regjeringens raushet i AFP-striden. Dermed er de rødgrønne sikret en viktig alliert foran valget neste år.,NTB

– Regjeringen var villig til å legge mer penger i potten for å få til en AFP-modell som er tilpasset den nye folketrygden. Det var et helt nødvendig bidrag, sier Flåthen til NTB.

Som «betaling» for onsdagens AFP-løsning, kan statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans regjeringskolleger allerede regne med drahjelp og pengestøtte fra LO i valgkampen. Det vil trolig nok en gang være avgjørende for en rødgrønn seier.

– LOs medlemmer vil merke seg bidraget fra regjeringen. Det viser at den jobber med oss og ikke mot oss, og det vil gi en plusseffekt for de tre partiene, sier Flåthen.

Koster flesk
Det er en dyr valgkampstøtte Stoltenberg sikret seg. Hvert år i flere tiår framover må regjeringen ut med mellom 2 og 5 milliarder kroner for å oppfylle sine forpliktelser.

– Løsningen på AFP-spørsmålet ble helt annerledes enn hva jeg hadde sett for meg. Lønnsoppgjøret er overraskende dyrt for regjeringen, sier leder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

Østvold har profilert seg som en av de sterkeste AFP-forkjemperne i LOs forhandlingsdelegasjon. I likhet med de andre forbundslederne, stemte han for forslaget og føler seg trygg på at det blir flertall i den forestående uravstemningen.

Andre i LO er ikke like tilfredse. Klubbleder Stein Aamdal ved Aker Verdal mener ordningen er usolidarisk overfor yngre generasjoner, mens LO-leder og Rødt-politiker Arne Byrkjeflot i Trondheim kaller forslaget en katastrofe.

De er først og fremst skuffet over at AFP-løsningen kun delvis kompenserer for levealdersjusteringer for arbeidstakere født etter 1954.

Nye runder
LO-leder Roar Flåthen deler ikke AFP-aksjonistenes bekymring. Han viser til at AFP-modellen innebærer forpliktelser helt fram mot 2050 og sier den skal overvåkes og korrigeres etter hvert. Dermed kan det bli nye AFP-tak ved lønnsoppgjørene om noen år.

– Vi tenker på kommende generasjoner, men det er også ansvaret deres å sikre en god AFP. Pensjonsdekningen for senere årskull skal vurderes senest i 2017 og dermed har vi gitt de yngre redskapet de trenger for å tilpasse og justere ordningen i framtiden, sier han.

Flåthen understreker at staten er forpliktet av avtalen, noe ikke engang en statsminister fra Fremskrittspartiet vil kunne endre på dersom det blir blått flertall ved valget i 2009. Og til tross for misnøye i egne rekker og trusler om en nei-kampanje foran uravstemningen, er han rimelig trygg på seier.

– Utgangspunktet er godt. Alle forbundene som er involvert stiller seg bak forslaget, sier han.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger