Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet har funnet flere brudd på regelverket i forbindelse med teknisk sikkerhet på Talismans Yme-enhet som er under bygging i Abu Dhabi. Tilsynet fant også mange forbedringspunkter.,

UNDER BYGGING: Ikke alt er slik det skal være
på Talismans Yme-enhet, som for tiden er
under bygging. (Ill.: TALISMAN)

Ved forrige tilsyn ved Yme-byggingen fant Petroleumstilsynet flere svakheter når det gjaldt passiv brannbeskyttelse. Det ble gitt pålegg , og Talisman og SBM har imøtegått pålegget og hyret inn eksperter til byggeprosjektet. Likevel er ikke alt slik det skal være med brannvernet på Yme.

– Det ble under tilsynet observert flere avvik og forbedringspunkter fra regelverket. Det foreligger ikke tilstrekkelig dokumentasjon som viser at brannveggene syd og nord møter regelverkets krav. En del signaler fra kritisk alarm panel som brannpumpestart og utløsning av slukkesystemer var ikke uavhengig av de instrumenterte sikkerhetssystemene. Det var også kontroll av en ikke sikkerhetsrelatert sjøvannspumpe fra panelet. Ingen gassbaserte romslukkesystemer kunne utløses fra panelet. Nødavstengningssystemet har automatisk utløsning av det høyeste nivået (APS) ved bekreftet gassdeteksjon i skroget, og kontrollenhet for nødavstengningssystemet er ikke plassert i umiddelbar nærhet av sentralt kontrollrom, melder Petroleumstilsynet.

I tillegg til disse regelbruddene, fant tilsynet flere forbedringspunkter:

– Nødavstengningssystemet mottar og behandler signaler som ikke er direkte sikkerhetsrelaterte, som ventilposisjon. Systemet skal kun brukes til nødavstengningsfunksjoner. Tenning av fakkel er ikke i en funksjon i nødavstengningssystemet. Det forelå ikke ferdige prosedyrer for testing og verifikasjon av at sikkerhetssystemene var designet og installert i henhold til regelverket. Det var heller ikke utarbeidet prosedyrer for overlevering av ferdigstilt utstyr til operasjonsavdelingen. Det kunne ikke dokumenteres at vedlikeholdssystemet for Yme inneholder elementer for å ivareta vedlikehold i henhold til SIL-nivå for å opprettholde sikkerheten. I tillegg kunne ingen av de fastmonterte anlegg for brannbekjempelse med gass som slukkemiddel utløses fra sentralt kontrollrom. Det var heller ikke automatisk utløsning ved branndeteksjon. I tillegg er gassflaskene plassert inne i rommet de skal beskytte, påpeker tilsynet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger