Publisert 4. februar 2000

Mangel på involvering av fagekspertise, for dårlig risikoanalyse og planlegging var noen av årsakene til at Statoil tre ganger mistet kontroll over brønn C-06 på Gullfaks C.

ALVORLIG HENDELSE: Statoil tar selvkritikk for
brønnproblemene på Gullfaks C.
(Foto: STATOIL)

Fredag offentliggjorde Statoil rapporten for Gullfaks C-hendelsen 19. mai i år. Statoil tar selvkritikk og endrer borerutinene på Gullfaks-feltet, men utelukker ikke at problembrønnen vil brukes igjen.

– Brønnkontrollhendelsen på Gullfaks C var alvorlig, med betydelig risikopotensial. Vi brukte to måneder på å få kontroll på hendelsen, og for å unngå at situasjonen ble forverret. Det viktigste og positive i denne saken er at ingen personer ble skadet, og det oppstod ingen utslipp til ytre miljø, sa konserndirektør for undersøkelse og produksjon Norge, øystein Michelsen, under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Den direkte årsaken til hendelsen var en lekkasje i foringsrør i brønnen. Lekkasjen medførte reduksjon i antall barrierer i brønnen, og produksjonen ble derfor stengt ned for å redusere risikoen på plattformen. Granskningen påpeker mangler i forbindelse med risikohåndtering og etterlevelse av interne krav til planlegging og gjennomføring av boreoperasjonen.

Likevel mener Michelsen det ikke var stor sannsynlighet for eksplosjon om bord plattformen. I rapporten skriver Statoil at at det var sannsynlighet for at gasskyen i slamprosesseringsområdet oppnådde brennbar konsentrasjon. En mulig antennelse av gasskyend i dette området kunne gitt alvorlige konsekvenser for både personell og ustyr.

Statoil mener likevel det er mindre enn 1 prosent sjans for antennelse, og at det faller utenfor begrepet «utbetydelig endrede omstendigheter.»

Statoil benytter såkalt Managed Pressure Drilling (MPD) på Gullfaks C, hvor man styrer trykket i brønnen med høy nøyaktighet. MPD-systemet ble montert på Gullfaks C i april 2009, og ifølge leder for boreoperasjoner på Gullfaks, Bjørn Berle, er de avhengige av MPD-boring på Gullfaks C. Grunnen er at Gullfaks C har et komplisert reservoartrykk, med flere såkalte depleterte soner.

Rapporten tar for seg hendelsen 19. mai i år, men totalt har selskapet mistet kontroll over brønn C-06 tre ganger. Første gangen var 23. desember i fjor, hvor et brønnspark oppstod. Også 30. april oppstod et brønnspark i problembrønnen, og Statoil skriver i rapporten at dette burde ha blitt fulgt opp tettere for å unngå situasjonen 19. mai.

«Granskningsgruppen er av den oppfatning at denne hendelsen kunne medført at det enten ble innfør tilstrekkelige kompenserende tiltak eller at operasjonen ble revurdert.Dette kunne i så fall bidratt til at hendelsen 19. mai ikke hadde inntruffet.»

I rapporten fremkommer det også at MPD-operasjonen som ble gjennomført 19. mai manglet involvering av fagfolk i planleggingsfasen.

«Blant annet ble det ikke gjennomført Peer review før MPD-operasjonen startet, slik det er krav til. Overfor granskningsgruppen har det blitt antydet at samarbeidsklimaet mellom fagmiljøet i Statoil og bore-og brønnorganisasjonen i Gullfaks ikke har vært bra.»

VIKTIG SAK: øystein Michelsen, sjef for Statoils
virksomhet i Norge, sier Gullfaks C-hendelsen er
veldig viktig for Statoil.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Forstod ikke hendelsen
Statoil brukte hele to måneder på å få kontroll på hendelsen, og både mannskapet på plattformen og landorganisasjonen hadde problemer med å forstå og håndtere hendelsen det første døgnet.

«En medvirkende årsak til at mannskapet hadde problemer med å forstå og håndtere den komplekse hendelsen 19. mai, er at både boreleder og boresjef er i gang med å gjennomføre et ordinært skiftbytte på samme tidspunkt som hendelsen oppstår. Til tross for at skiftbyttet gjennomføres i løpet av kort tid, innebærer dette likevel at mannskapet på boredekket har redusert støtte når hendelsen inntreffer», skriver Statoil i rapporten.

Granskningsrapporten identifiserer 18 tiltak som skal fremme kvaliteten i Statoils boreoperasjoner. I rapporten står de viktigste tiltakene oppsummert som: risikoanalyser og akseptkriterier med økt kompleksitet, underlag, kvalitetssikring og formalisme i planlegging og involvering av fagekspertise.

Stilte mannsterke
Gullfaks-rapporten ble også overlevert Petroleumstilsynet i dag. En delegasjon på hele ni Statoil-personer var til stede hos Ptil for å gjennomgå rapporten. Petro.no var til stede hos Ptil like etter overleveringen.

– Hvorfor stiller dere så mange?

– Dette er en viktig sak for Statoil, og vi ønsker å ta lærdom av denne hendelsen, sier øystein Michelsen.

Ptil har ført tilsyn med Statoil i etterkant av hendelsen, og vil levere sin egen rapport i løpet av en ukes tid.

Kan bruke brønnen igjen
Statoil driver kontinuerlig boring på Gullfaks C-feltet, men sier de nå vil endre rutinene for boreoperasjoner på feltet.

– Trykkforholdene har flere utfordringer knyttet til seg enn vi antok. Nå gjør vi målinger i forkant av boreoperasjoner, og gjør en mye grundigere jobb i forkant av brønnene som bores, sier Bjørn Berle til Petro.no.

Er det aktuelt å bruke problembrønnen på ny?

– Det er ikke utenkelig. I så tilfelle vil vi trekke foringsrøret, og bore ny gren fra et høyere punkt i brønnen, sier Berle.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.n o . Både Petro.no og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger