Publisert 4. februar 2000

Onsdag gikk årets SPE One Day Seminar av stabelen i Bergen. Foredragsholderne ga deltakerne et spisst blikk inn i kommende trender og teknologiske fremskritt, fremskritt som er nært forestående.

FORNøYDE ARRANGøRER: Styreleder Hafstein
Agustsson (t.v.) og styremedlem Oscar Eide i
SPE Bergen. (Alle foto: HENRIK SALTHE)

SPE One Day Seminar er en årlig begivenhet som avholdes i Grieghallen i Bergen. Representanter fra både små og store oljerelaterte selskaper møter opp for å presentere sin teknologi og sine arbeidsmetoder, og for å møte gamle kjente.

Nedgang
I år var det litt over 350 deltakere på seminaret, mens i fjor var det 100 flere teknologer som besøkte Grieghallen.

– Antallet deltakere har gått litt ned fra i fjor, men fjoråret var et rekordår. Jeg tror årsaken er at selskapene generelt sett har blitt mer sparsommelig orientert, og snur mer på kronene, forteller Oscar Eide, styremedlem i SPE Bergen.

Viktige case
Fokuset på årets seminar er i likhet med de foregående på case-fremlegging knyttet til boreteknisk og reservoarteknisk engineering. Blant årets høydepunkter var StatoilHydros Leif Erichsen som fortalte om det grunne Peon-funnet, Eirik Berg fra samme selskap som pratet om utfordringer med tung olje på Bressay- og Mariner-feltene på britisk sokkel, i tillegg til Roxars Lars Anders Ruden som presenterte selskapets nye multifasemålere. Styremedlem Eide tror kursen SPE har staket ut for seminaret er riktig, også i fremtiden.

TUMLER: Teknokrater.

– SPE One Day Seminar skal være en møteplass for teknokrater. Samtidig vurderer vi hele tiden hvordan konseptet eventuelt kan utvikles, med bakgrunn i tilbakemeldingene vi får inn hvert år.

– Er det noen spesielle trender som kommer til å være i fokus neste år?

– Vi forsøker å være altomfattende, og i denne bransjen skjer det nye ting hele tiden. Derfor er det vanskelig å si noe om hva vi kommer til å se i fremtiden. Vi vil være en arena der selskaper kan profilere sine nyvinninger, sier Eide til Oilinfo Weekend.

Uunngåelige topphull
Blant de friskere foredragsholderne på SPE One Day Seminar var Andy Hinton fra AGR Group. Han la fram selskapets subsea pumpeteknologi som gir bedre resultater og mindre risiko ved topphullsboring.

– Topphull er som døden og skatter; man slipper ikke unna dem. Man må se etter måter å gjøre dem tryggere, raskere og mindre risikobefengte, sa Hinton til et humrende publikum.

IMPONERTE: Bergens varaordfører Trude
H. Drevland.

Dyktig vara
Hafsteinn Agustsson, styreleder i Bergen SPE, fremhevet åpningstalen til varaordfører Trude H. Drevland fra Bergen kommune som spesielt imponerende.

– Hun viste at hun har skikkelig peiling på oljeindustrien, og visste tydeligvis hva vi holder på med. Det er godt å se at også en del politikere ser det store bildet av hva vi holder på med, og tar på alvor alle arbeidsplassene oljeindustrien står for i Norge, sier Agustsson til Oilinfo Weekend.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger