Aker Solutions: – Økt oljeutvinning med CO2 kan bli en realitet

(Illustrasjonsfoto: Aker Solutions/Michal Wachucik)
Publisert 1. oktober 2015

Et mulig gjennombrudd for økt oljeutvinning med CO2 har skjedd gjennom et CLIMIT-støttet konseptstudie som Aker Solutions har gjennomført med Statoil.

Kort fortalt går den tekniske løsningen ut på å benytte seg av havbunnsteknologi for å injisere CO2 fra et skip via bøye og en havbunnsprosess-stasjon lokalisert nært produksjonsområdet. Videre separeres produsert CO2 fra den produserte olje/gass strømmen tilbake til den samme prosess-stasjonen.

Konseptstudien er støttet av støtteprogrammet CLIMIT (som jobber med prosjekter innen fornybar energi og CO2-håndtering), og gjennomført av Aker Solutions og Statoil. Konseptet har potensial til å fjerne de største utfordringene knyttet til offshore bruk av CO2-EOR (Enhanced Oil Recovery):

  • Behovet for sterkt kostnadskrevende ombygginger av eksisterende plattformer for å ta hånd om resirkulert CO2 (samt de vektbegrensninger som foreligger på mange plattformer).
  • Begrenset behov for topside utstyr for betjening og drift av havbunnskomponenter.
  • Behovet for å stenge ned feltet mens en ombygging pågår.
  • Redusert behov for store infrastrukturinvesteringer i rør og plattformer.
  • Redusert behov for CO2 per prosjekt.

Les også: Klimadirektør etterlyser offensiv for CO2-rensing

Aker Solutions: – Mangelvaren CO2

Aker Solutions skisserer videre at deler av nødvendige utstyrskomponenter kan gjenbrukes ved at komponenter fra havbunnsprosess-stasjonen kan flyttes. Skip og bøyer er selvsagt gjenbrukbare.

Ifølge dem gjenstår flere utfordringer, og noen av de tekniske løsningene må gjennomgå videre detaljstudier og et betydelig kvalifiseringsprogram før de eventuelt kan tas i bruk.

Den største utfordringen i dagens situasjon er dagens lave oljepris, som motiverer lite til innsats på nye områder. Mangel på CO2 er også et problem. Håpet er at norske og britiske myndigheter vedtar de første CCS-prosjektene i EU og at dette kan åpne for videre satsing, utdyper forretningsansvarlig i Aker Solutions, Pål Helge Nøkleby.

Potensialet for å drive økt oljeutvinning (EOR) med CO2 har vært kjent siden 70-tallet fra USA. Her har naturlig forekommende CO2 dannet grunnlag for en betydelig virksomhet – og som har vært såpass vellykket at man er i ferd med å gå tom for CO2. Nå gjennomføres CO2-fangst fra industriutslipp for å øke tilfang av CO2.

Potensialet til CO2-EOR på norsk sokkel ble hyppig diskutert for ca. 10 år siden. Oljeindustrien vurderte CO2-EOR på flere felt, blant annet Gullfaks, Brage og Draugen. Prosjektene strandet, dels på grunn av kostnader og dels på mangel av CO2.

Les også: Vekst og utslipp har en løsere kobling

Vanskelig å ta hånd om resirkulert CO2

I sum har CO2-EOR blitt sett på som teknisk interessant, men beheftet med for stor risiko til å bli realisert. Behovet for å gjøre store kostbare modifikasjoner på plattformene for å ta hånd om resirkulert CO2 har vært en av stopperne.

Interessen for CO2-EOR offshore har økt de siste årene. Årsaken er ønsket om å få i gang CO2-håndtering (CCS) i påvente av en internasjonal avtale om en CO2-pris som alene kan drive CCS.

Inspirasjonen er suksessen til CCS-prosjekter i Nord-Amerika, der salg av CO2 til EOR-formål sammen med andre incentiver bidrar til å realisere CCS i stor skala.

I Nordsjøen har både Norge (ved Oljedirektoratet) og UK (ved Department of Energy & Climate Change og Scottish Carbon Capture and Storage) gjort studier som viser stort potensial for CO2-EOR, men samtlige påpeker behov for store investeringer i infrastruktur.

Les også: Restvarme fra plattformer krymper utslipp

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger