Første vindplattform for Aibel

(Illustrasjonsfoto: AIbel)
Publisert 3. august 2015

DolWin beta forlot lørdag Aibels verft i Haugesund. Konverteringsplattformen skal installeres i vindparken DolWin i den tyske delen av Nordsjøen, og konseptet bygger på erfaringer fra olje- og gass-sektoren, og er videreutviklet og tilpasset behovene i vindindustrien offshore. Aibels konsept kan brukes i vindparker i havdyp på mellom 15 og 45 meter. Selve plattformen har et dekksareal på 70 x 100 meter.

Se film om plattformen her.

Aibel har designet og bygd konverteringsplattformen som underleverandør til ABB, som er hovedentreprenør for TenneT. Selve byggearbeidet ble gjort i Dubai før plattformen kom til Haugesund i august 2014. Aibel leverer plattformen med alle hjelpesystemer mens ABB leverer elektroutrustningen. Da plattformen forlot verftet i går kveld, var alle systemer ferdig testet.

– Fornybar energi er et satsingsområde for Aibel. DolWin beta er vår første vindplattform og representerer derfor et gjennombrudd for Aibel, sier konsernsjef i Aibel, Jan Skogseth i en melding.

DolWin beta vil bli operert av transmisjonsoperatøren TenneT og vil ha kapasitet til å ta imot 916 MW strøm fra tre vindparker med over 200 turbiner. Fra plattformer i tilknytning til turbinene blir strømmen transportert i kabler til konverteringsplattformen, der den blir omgjort fra vekselstrøm til likestrøm, hvilket er nødvendig når avstanden mellom forbindelsespunktet på land og vindparken er mer enn 100 kilometer. Fra konverteringsplattformen sendes strømmen via undersjøiske kabler til lands, der den igjen blir gjort om til vekselstrøm før den blir sendt ut på det tyske markedet.

I løpet av de neste tiårene forventer Aibel at det skal tildeles cirka 20 liknende omformerplattformer på tysk og britisk sokkel.

I tillegg til DolWin beta-prosjektet jobber Aibel med Hywind-prosjektet for Statoil utenfor Skottland, og selskapet vurderer også å etablere seg i hele verdikjeden for offshore vind, melder selskapet.

 

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger