Øker utvinningsgraden med gelé

(Foto: Ronny Setså)
Publisert 28. september 2015

Geléplugger som plasseres i et oljereservoar øker utvinningsgraden ved å presse vannet bort fra høypermeable soner og inn i mindre porer. Norske forskere jobber nå for å lage en mer holdbar plugg som kan vare i årevis.

Av Ronny Setså

– I et typisk oljereservoar strømmer vann og olje langs ett eller flere høypermeable lag. Det betyr at oljen som befinner seg i de lavpermeable lagene ikke vil kunne bli produsert. Her kommer gelépluggen inn i bildet, forteller Ole Torsæter, professor ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT) ved NTNU.

Ved å injisere polymerer som stivner (gelé) inn i et lag med høy permeabilitet i et reservoar, vil vannet presses inn i sedimentære lag med lavere permeabilitet. Resultatet er at en høyere andel av oljen i reservoaret kan bli produsert.

Les også: Økt oljeutvinning med suppeingrediens

Utvikler polymerer med bedre holdbarhet

– Ulempen er at det koster mye å sette inn slike plugger ettersom det kreves en rigg som borer seg ned i det aktuelle reservoaret, forklarer Torsæter.

Ekstra dyrt blir det ettersom slike plugger sjeldent holder mer enn noen få måneder før de brytes ned og vannet igjen velger den lettvinte veien gjennom reservoaret.

Derfor har forskere ved NTNU i samarbeid med SINTEF Petroleum, SINTEF Materialer og kjemi og Texas A & M University, samt en rekke oljeselskaper, begynt å se på muligheten for å utvikle nye typer polymerer som har bedre holdbarhet.

Les også: Gjør gull av spillvarme

Øker brukerskaren om kostnadene går ned

Polymerer er kort fortalt lange kjemiske strukturer som kan designes for ulike formål. Ved hjelp av nanoteknologi kan overflaten på polymerene tilpasses den fysiske og kjemiske tilstanden i et oljereservoar dypt under havbunnen og bli mer motstandsdyktig enn polymerene vi kjenner i dag.

Men dette er ikke en ny oppfinnelse. Produktet har allerede vært en stund på markedet i form av tilsetningsstoff i Jotuns Drygolin maling. Det som er nytt er det potensielle anvendelsesområdet.

– Om vi får redusert kostnadene ved å benytte slike polymerer, vil flere operatører være villige til å ta det i bruk. Resultatet er at vi får hentet opp mer olje fra norsk sokkel, avslutter Ole Torsæter.

Les også: Brennende is som energikilde

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger