Teknologifokus for Arktisk suksess

Publisert 19. mars 2014

Teknologifokus inne fire områder skal gi Statoil suksess i Arktis.

Dette var teknologiessensen i presentasjonen Statoils visepresident for «frontier development,» Henriette Undrum, holdt for SPE Workshop in Arctic Norway i Harstad, onsdag. Under sitt foredrag om selskapets stegvise tilnærming til Arktis, belyste hun nærmere hvor teknologifokuset vil er når man nå beveger seg stadig lengre nord, og hun blinket ut fire hovedområder:

– Statoil er pionerer på subsea, og disse erfaringene skal vi bygge på, sa hun.

– Vi har en klar visjon om the subsea-factory (undervannsfabrikken – komplett produksjonsanlegg på havbunnen, red.). Også for arktiske regioner tror vi dette er en god løsning, både med hensyn til vær- og tåkeutfordringer. Vi har satset mye på dette de senere år, men vi har enda et stykke igjen å gå.

Det neste teknologiområdet hun kom inn på, var ikke overraskende, vinterisering.

– Og da snakker vi om vinterisering av installasjoner med tanke på å beskytte både mennesker og utstyr mot elementene, sa hun, hvilket brakte henne over på et tredje fokusområde, HMS (helse. miljø og sikkerhet).

– For mennesker er nøkkelen for å fungere i Arktis at man klarer å holde seg varm og tørr, sa hun, og koblet dermed sammen vinterisering og HMS. Videre påpekte hun viktigheten av å adressere logistikksysstemer og avstandene på, også dette fra et beredskaps- og HMS-perspektiv.

– Men vi må gjøre dette sammen med våre naboer i øst; for som Harald Heide-Steen sa; ”vi kan ikke se den grense under fann.”

Det siste teknologiområdet hun kom inn på, var å skaffe borerigger som passet til de spesifikke forholdene. Hun gikk ikke for mye i detalj her, men illustrasjonen hun brukte var den samme som Statoil har brukt ved andre anledninger; et boreskip med through-turret drilling og isbrytende skrog, til forveksling lik Aker Solutions isbrytende boreskip–konsept , men i Statoils egne farger.

Undrum hadde likevel et hovedbudskap til SPE Workshopen ingeniører: Forlat vanetenkningen, forhold dere til utfordringene som ligger foran dere – ”og tenk nytt!”

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger