Telemark satser på offshore

Publisert 11. april 2013
Gjennom et nystartet nettverk, Telemark Offshore, satses det nå tungt på å markedsføre fylket mot offshorenæringen.

,

Målet er å øke den offshore-relaterte omsetningen fra 4 til 15 milliarder innen utgangen av 2015. Det melder NTB.

– Telemark skal bli en viktig spiller innen oljerelatert industri, sier fylkesordfører og tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

– Vi har kompetansen, vi har kapasiteten, vi har sterke forskningsmiljøer og vi har ikke minst viljen til å vokse sier han, og fremhever det tette samarbeidet mellom næringsliv, offentlig forvaltning og det politiske beslutningsmiljøet i fylket.

70 virksomheter
På et knapt år har 70 virksomheter innen industrien med tilhørighet i fylket meldt seg inn i det nye nettverket og industriklyngen Telemark Offshore. Pådrivere for å etablere en sterk industriklynge er Telemark fylkeskommune, NHO Telemark, Norsk Industri, Innovasjon Norge og Høgskolen i Telemark.

– Telemark er et lite stykke Norge og vi er et uoppdaget fylke innen oljenæringen. Det skal vi endre fremover gjennom å løfte fram våre mange gode bedrifter som satser mot oljenæringen, innen subsea, engineering, testing, drift- og vedlikehold og prosjektledelse, sier Riis-Johansen.

– IRIS-rapport 2013 for Østlandet viser at Telemark, sammenlignet med Agderfylkene, Buskerud, Vestfold og Østfold er det fylket som har flest bedrifter i oljerelatert industri. Vi har høy industri- og teknologikompetanse med over 12.000 telemarkinger allerede i jobb inne i industri- og teknologibedrifter og vi har en av landets høyeste andeler av forskere. Vi har den fjerde største høyskolen i landet med en lang historikk for å satse på ingeniør- og realfag gjennom kombinert fag- og ingeniørutdannelse, og betydelig fagkompetanse både ved Statoils forskningssenter i Porsgrunn og Gassnovas base i Porsgrunn, sier han.

Terje Riis-Johansen lover støtte fra det offentlige.

– Vi i politisk ledelse skal være en sterk støttespiller og samarbeidspartner for vekst og teknologiutvikling i årene fremover. Dette er det solid tverrpolitisk enighet om for å sikre at vi skaper vekst i hele Telemark i årene fremover, sier han.

Mens Agderfylkene i løpet av de siste årene har etablert NODE nettverket, satser Telemark på å ta opp «konkurransen» med sitt initiativ Telemark Offshore og dermed bli det nettverk som kobler sammen NODE og Subsea Valley, slik at man får koblet samen hele østlandskysten for økt næringsutvikling.

– Vi ser med beundring til det Agderfylkene har fått til innen dette området i de senere år, sier fylkesrådmann i Telemark og styremedlem i Telemark Offshore, Evy-Anni Evensen.

– I fjor omsatte leverandør- og tjenesteindustrien knyttet til olje, offshore og gass i Agder for opp mot 40 milliarder kroner. Tilsvarende tall for Telemark var litt over 4 milliarder kroner. Vi har nå startet vår offensiv her i Telemark. Telemark Offshore har ambisjoner om å nå 15 milliarder kroner ved utgangen av 2015, sier hun.

Telemark Offshore er en tverrfaglig, frittstående interesseorganisasjon for virksomheter i Telemark som arbeider innen offshore-området. Samarbeidspartnere i satsingen er Subsea Valley, NODE-nettverket i Agder og NCE System på Kongsberg.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger