Publisert 4. februar 2000

Halliburton har utviklet en ny teknologi for å ta prøver etter olje mens letebrønnen bores. Teknologien ble tatt i bruk på BGs Blåbær-boring i forrige måned.

TESTET På BREDFORD: Halliburtons nyeste
boreteknologi. (Foto: BG NORGE)

Vanligvis trekker en borestrengen opp for så å sende loggeutstyr via wireline ned i brønnen for å teste om det er olje i brønnen. Ifølge Halliburton slipper en slike operasjoner med selskapets nye utstyr.

– Med den nyutviklede teknologien er det utstyr og instrumenter på selve borestrengen som tar prøver og identifiserer hvilken type væske det er snakk om. Vi kan stoppe underveis i boringen for å ta prøver av reservoaret. Vi kan også sende ned signaler om at det skal tas oljeprøver som tappes i spesielle flasker påmontert borestrengen, forteller Egil Aanestad, leder for forretningsutvikling og teknologi i Halliburton i Skandinavia til Dagens Næringsliv.

Teknologien er ifølge avisen utviklet primært i Houston, men med stort påtrykk fra Halliburton i Norge. Selskapet tror teknologien vil kunne kutte riggtiden med flere dager, noe som igjen betyr flere millioner kroner besparelser. Aanestad tror også teknologien vil være særlig interessant for norsk sokkel.

– Vi har bruk for dette over hele verden, men grunnet riggkostnadene er potensialet for besparelser størst i Nordsjøen. Samtidig tror jeg dette betyr at vi borer oss inn i mer arbeid, Det blir flere brønner å bore fordi totalkostnaden per brønn går ned, argumenterer Aanestad.

Verktøyet heter Geotap IDS, og BG Norge foretar nå wirelineoperasjoner for å verifisere resultatene fra Halliburtons verktøy.

Blåbær ble boret av «Bredford Dolphin», og riggen holder nå på med et sidesteg på prospektet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger