TFO 2021: 28 selskaper fikk lisenser, tre fikk avslag og to faste brønner bydd inn
Glenn Stangeland
18. januar 2022
West Hercules i Barentshavet. (FOTO: Ole Jørgen Bratland)
TFO 2021: 28 selskaper fikk lisenser, tre fikk avslag og to faste brønner bydd inn
Glenn Stangeland
18. januar 2022

28 selskaper har fått tilbud om andeler i totalt 53 utvinningstillatelser på norsk sokkel i tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2021.

Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 31 selskap i løpet av høsten 2021.

Av de 53 utvinningstillatelsene, er 28 i Nordsjøen, 20 i Norskehavet og 5 i Barentshavet. 17 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.

Her finner du kart over tildelte lisenser!

Her finner du arbeidsprogram for tildelte lisenser!

– Det er gledelig at selskapene fortsatt har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i nærheten av eksisterende infrastruktur. Det er viktig å påvise disse ressursene slik at ledig kapasitet i allerede etablerte prosessanlegg og rørsystemer kan utnyttes. Da kan selv små funn gi betydelig verdiskaping, sier direktør for lisensforvaltning i Oljedirektoratet, Kalmar Ildstad.

Tre som ikke fikk

31 selskaper hadde søkt om areal i TFO-runden. De tre selskapene som sto på søkerlisten, men som ikke har fått tildelt lisensandeler er russiske RN Nordic Oil (Rosneft), Lime Petroleum og Ineos. Sistnevnte ble nylig overtatt av PGNiG.

To forpliktelsesbrønner

To av lisensene som er tildelt kommer med en forpliktelse om å bore en fast letebrønn. Dette er lisensene PL 1141 og PL 1148, med henholdsvis Aker BP og Wellesley som operatør.

– Tildelingen styrker vår posisjon I området ved Troll og Fram, og vi er spesielt glade for å bli tildelt operatørskap for en forpliktelsesbrønn på Carmen-prospektet, siden funnet på Toppand har de-risket dette boremålet betraktelig, sier Chris Elliott, konsernsjef i Wellesley Petroleum, ifølge en pressemelding. 

26 lisenser til Equinor

Equinor er tildelt totalt 26 nye utvinningstillatelser – 12 i Nordsjøen, 10 i Norskehavet og 4 i Barentshavet.

– Leting er helt nødvendig for å sikre fortsatt verdiskaping på norsk sokkel. TFO-rundene er derfor svært viktige for oss og vi er glade for tildelingen av nye utvinningstillatelser, sier Jez Averty, direktør for Undergrunn i Utforsking og Produksjon Norge i Equinor, ifølge en pressemelding.