Publisert 4. februar 2000

Direktoratet for Naturforvaltning (DN) deler Statens Forurensingstilsyns syn på årets TFO (tildeling av forhåndsdefinerte områder).

31 av de 34 blokkene som foreslås tilbydd i årets TFO ligger i potensielt sårbare eller kystnære områder, og bør derfor ikke inkluderes i utlysingen, mener Direktoratet for naturforvaltning (DN).

– Disse blokkene bør heller inkluderes i ordinære konsesjonsrunder. Dette vil sikre en mer grundig behandling, og at flere instanser for komme med sitt syn. DN savner også en evaluering og diskusjon av TFO-systemet, spesielt for å vurdere om systemet ivaretar miljøhensyn godt nok, sier DN-direktør Janne Sollie.

DN mener at eventuelle tillatelser bør «avvente det pågående arbeidet med å lage forvaltningsplaner for havområdene, og vurderes i forbindelse med ordinære konsesjonsrunder.» En forvaltningsplan for Norskehavet er underveis, og skal være klar neste år, samtidig som forvaltningsplanen for Barentshavet revideres. I tillegg er en forvaltningsplan i Nordsjøen i planleggingsfasen.

– Denne saken viser at TFO-ordningen bør evalueres for å vurdere om den ivaretar miljøhensyn godt nok, sier direktoratet i en melding. I følge DNs vurdering, er det kun de tre foreslåtte blokkene utenfor Skarv-feltet i Norskehavet som er er «forholdsvis uproblematiske.»

Under TFO-ordningen peker staten ut en rekke såkalte «modne blokker» i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, og åpner for at oljeselskapene kan søke om nye letetillatelser for dem. Definisjonen på «modne» i denne konteksten, er at de fra før er godt utforsket, eller at det ikke har foregått leting i områdene på lang tid. Målet med ordningen er å øke oljeutvinningen fra områder som ligger nær eksisterende infrastruktur som plattformer, rørledninger og lignende.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger