Publisert 4. februar 2000

Tidligere konsernsjef i Schlumberger, Andrew Gould, tror ressursbehovet for olje og gass tvinger frem leting i arktiske strøk, men at de miljømessige kravene blir steinharde.

ENIG: Andrew Gould støtter opp
om DNV-rapporten. (Arkivfoto)

I DNVs «Technology Outlook 2020»-rapport, som ble offentliggjort på Offshore Europe-konferansen forrige uke, anslås det at 25 prosent av verdens gjenværende olje- og gassressurser finnes i arktiske strøk, og at aktiviteten i disse områdene derfor vil øke, skriver avisen Upstream.

Samtidig forutsetter det at ny teknologi for å takle de vanskelige forholdene utvikles, og som samtidig skåner det sårbare miljøet.

– Jeg tror ting vil begynne å skje i Russland først, fordi det ikke vil være de samme miljømessige barrierene der som andre steder, sier Gould, som tror at det impliserer en nulltoleranse- tilnærming i leting og eventuell produksjon.

– Konsekvensene av et større utslipp i arktisk ville vært katastrofalt for industrien. Dette vil koste, og det er derfor de største aktørene må på banen først, sier Gould.

I DNV-rapporten advares det også om at «tiden for billig olje er over».

– Industrien må forberede seg på å bore mer komplekse og krevende brønner på dypt vann, i komplekse reservoarer, og i arktiske strøk, noe som innebærer en rekke utfordringer for olje- og gass-selskaper, heter det i rapporten.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger