Publisert 18. juni 2007

Tidligere ansatte og studenter ved institutt for organisk kjemi ved Rosenborg/NTNU i Trondheim har hatt en tidoblet risiko for å utvikle blodkreft. For andre kreftformer var det ingen økt risiko.

NTB

Det viser den foreløpige vurderingen fra en medisinsk ekspertgruppe som ble nedsatt i desember i fjor.

– Vi fant at tre personer hadde utviklet hematologisk kreft (blodkreft), mens det statistisk skulle vært 0,31 personer. Men jeg understreker at dette er en etterpåanalyse. Vi anbefaler nå at Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) ser på hvor lenge gruppen har vært i befatning med laboratoriene, sier divisjonsdirektør Erik Dybing i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

STAMI skal i samarbeid med Kreftregisteret gå dypere inn i analysene og se på ytterligere 1.000 personer som har vært tilknyttet Rosenborglaboratoriene helt tilbake til 1960, da studiene i organisk kjemi startet opp.

De skal også dele gruppen opp i studenter, doktorgradsstudenter og ansatte. Foreløpig bygger analysene på rundt 7.000 personer.

– Det er nyttig å se på hvor lang eksponeringstiden har vært, fordi det er en vesentlig faktor for utvikling av kreft, sier Dybing.

Den medisinske ekspertgruppen fortsetter sitt arbeid og vil legge fram en mer konkluderende vurdering innen utgangen av 2007.

Fakta om kreftsaken ved Rosenborg/NTNU

* Desember 2006:To utvalg nedsatt for å vurdere den medisinske risikoen og myndighetenes håndtering av arbeidsforholdene ved Rosenborglaboratoriene i Trondheim.

* Den medisinske ekspertgruppen la fram sine foreløpige vurderinger mandag 18. juni.

* Den konkluderte med en tidoblet risiko for blod- og lymfekreft hos tidligere studenter og ansatte ved institutt for organisk kjemi i Trondheim. For andre krefttyper ingen eller svært liten risiko.

* Frikjente stoffet benzen og radioaktiv stråling.

* Vil analysere ansatte og studenter helt tilbake til 1960, cirka 1.000 personer i tillegg.
* Krefttilfellene ble oppdaget i 1997.

* Granskningsutvalget kommer med sin rapport i august.

* Granskningsutvalget skal blant annet undersøke departementets håndtering av erstatningskravene og utbetalinger som ifølge VG har vært holdt hemmelige.

* Den endelige rapporten fra den medisinske ekspertgruppen er ventet å foreligge i september-oktober.

* Ekspertgruppen mener arbeidsforholdene også bør analyseres for ansatte og doktorgradsstudier i de biologiske fagene i tillegg til kjemi.

* Vurdering av behov for en undersøkelse av tidligere ansatte og studenter i organisk kjemi ved universitetene i Oslo og Bergen blir tatt til høsten.

(Kilde: Kunnskapsdepartementet og medisinsk ekspertgruppe) (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger