Til felts for norsk markedsandel

Publisert 22. november 2013

Olje- og energiminister Tord Lien skal slå et slag for Norges andel av det europeiske energimarkedet når han i dag tar EUs energikommissær Günther Oettinger.,Når Oettinger i dag kommer til Norge, vil han bli møtt med krav om større forutsigbarhet og færre handelshindringer for norske energileverandører i Europa, melder NTB.

– Det såkalte 2030-rammeverket for klima og energi kan få stor betydning for Norge og norsk energisektor og er et marked som Norge ønsker å bli en del av, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB.

Det er også budskapet Oettinger når han møter Lien og europaminister Vidar Helgesen på Gardermoen.

– Det som er viktig, er at man ikke brulegger veien mot et slikt marked med handelshindringer. Vi opplever at det er i ferd med å skje nå, sier Lien.

Norge ønsker å spille rollen som ”Europas batteri” i den framtidige energimixen; en backup når vindmøllene ikke roterer og solen er bak skyene. Det er i dette kapasitetsmarkedet at Norge ønsker å spille en rolle.

– Vi kan jo i prinsippet skru av og på våre vannkraftverk når det trengs, sier Lien.

Men i Tyskland og Storbritannia handler debatten i stor grad om man skal subsidiere lokale kullkraftprodusenter i stedet. Det truer både norsk vannkraft og gass, blant annet kan byggingen av en planlagt strømkabel mellom Norge og Tyskland til mellom 12 og 16 milliarder kroner stå i fare dersom det ikke blir tilstrekkelig forutsigbarhet i markedet.

– Byggingen av en sjøkabel må lønne seg, sier Lien., som for øvrig tror norsk gass vil bli stadig viktigere for Europa.

– Det er både fordi EUs egen gassproduksjon faller, og fordi det fortsatt er stor bruk av kull i Europa. Norsk gass blir viktig om europeerne skal holde sine klimamål og redusere CO2-utslippene og samtidig holde konkurransekraftige priser, sier Lien.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger