Publisert 22. mars 2007

Statsministeren reiser til Kina for å diskutere hvordan Norge kan finansiere kinesiske klimagasskutt og for å fremme norsk miljøteknologi som kan rense kullkraftverk.

NTB

Statsminister Jens Stottenberg (AP).

Miljø og klima er hovedoverskriften når statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) reiser til Beijing i neste uke. Statsministeren skal videre til Indonesia, finansministeren skal til India og næringsministeren til Shanghai.

– Kina vil om få år slippe ut mer klimagasser enn USA. Uten at store land som Kina, India og Brasil blir med på internasjonale klimaavtaler, vil vi ikke lykkes med å redusere klimagassutslippene. Det er viktig at Kina forplikter seg til å redusere sine utslipp og at vi får til et samarbeid der land som Norge kan bidra til å finansiere reduksjoner i Kina, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Kineserne bygger omtrent ett stort kullkraftverk i uken uten rensing og med store utslipp.
– Vi trenger teknologi som sørger for at kineserne får kraft, og mer miljøvennlig kraft. Den renseteknologien som skal utvikles på Mongstad, kan være et slikt prosjekt, sier Stoltenberg.

Sterk vekst
Finansminister Kristin Halvorsen ser fram til å diskutere fordelingspolitiske og miljømessige utfordringer i et land med sterk økonomisk vekst. I fjor var veksten 10,7 prosent, i år ventes den å bli 8 prosent.

– Jeg skal ha møte med den kinesiske finansministeren og planleggingsministeren pluss sentralbanksjefen. Det skal bli veldig interessant å møte politiske ledere i et land med så sterk vekst over lang tid, sier hun.

Halvorsen synes det er imponerende hvordan kinesiske myndigheter har utviklet et så stort land, selv om en betydelig del av Kinas befolkning ikke tar del i den økte velferden.

– For det globale miljøet er det utrolig viktig at den kinesiske veksten er bærekraftig. Men vi kan ikke si til kineserne at de skal redusere sine utslipp mens vi skal slippe ut like mye som før, sier hun.

Import av rimelige kinesiske varer er en av grunnen til at Norge har en så gunstig økonomisk utvikling med høy vekst og lav prisstigning. Kristin Halvorsen har bedt om å få besøke en kinesisk produksjonsbedrift.

– Får du ikke da se et glansbilde?

– Vi får se det som det offisielle Kina ønsker å vise oss, og det er vi fullt klar over, sier Halvorsen til NTB.

Klimateknologi
Stoltenberg har med sin kone Ingrid Schulerud på turen. I programmet er det lagt inn besøk på et kullkraftverk utenfor Beijing. Stoltenberg skal også på sykkeltur i et tradisjonelt hutong-område med smale smug hvor smogen ligger tett, han skal åpne et næringslivsseminar om klimateknologi og energieffektiv industri, han skal ha samtale med statsminister Wen Jiabao og åpne seminaret Nora’s Sisters som har kvinners situasjon i dagens Kina som tema.

I Indonesia skal han se på gjenoppbyggingsarbeidet etter tsunamien i Banda Aceh og ha samtaler med president Susilo Bambang Yudhoyono i Jakarta.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger