Publisert 4. februar 2000

Til tross for positive signaler fra Prosafe Production og Fred Olsen Production mener DnB Nor Markets at det blir et tøft år for FPSO-markedet. – Mange om beinet og mye ledig kapasitet, sier analytiker.

I løpet av 2009 ble det bare tildelt sju nye FPSO-kontrakter, noe som gjør fjoråret til det tregeste året siden 2002, skriver Prosafe Production i sin fjerdekvartalsrapport, som ble lagt fram forrige uke.

Men markedet er på bedringens vei, mener selskapet, og viser til at antall kontrakter sannsynligvis vil øke gradvis utover 2010. Fred Olsen Production er også positiv, og meldte forrige uke at fjerde kvartal 2009 ble det travleste året med tanke på nye kontrakter siden 2006.

Analytiker Lars Daniel Westby i DnB Nor Markets vil imidlertid ikke friskmelde PFSO-markedet. Tvert imot blir det et tøft år, mener han.

– På kort sikt er det mange om beinet og store selskaper med mye ledig kapasitet. På lengre sikt kan det bli en bedring, sier Westby til Oilinfo.

Han viser til at bransjen strekker seg langt for å sikre seg de første kontraktene. Det store spørsmålet er hva som skjer på sikt, sier han, og peker på at markedet er fragmentert og uten en klar leder. Mange har ventet på konsolideringer, men når selskapene prises under bokført verdi ønsker ikke eierne å selge verken selskap eller FPSOer.

– Dermed har mange håpt at begrenset tilgang til gjeldsfinansiering ville dempe iveren til å sikre seg kontrakter. Men dette har ikke skjedd, sier Westby.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger