Tilbake på Ensis

Publisert 2. september 2014

”Transocean Spitsbergen” satte BOP i natt og gjør klar for spud av Ensis-prospektet i Barentshavet.

Statoil bekrefter i en kort melding overfor Petro Media News at riggen er tilbake på Ensis og er i gang med operasjoner der.

Før den ankom, har riggen hatt en runde hvor den boret topphullene på Ensis, Pingvin og Isfjell i avvente av at 1. september skulle opprinne, og dermed tillatelsen til å bore i oljeførende lag.

– Riggen er på lokasjon, og i natt begynte de arbeidet med å sette BOP-en (Blow Out Preventor) og gjøre klar for å gjenoppta boringen, sier Bjørn Rasen, pressekontakt hos Oljedirektoratet (OD) til Petro Media News.


- Boringen av topphullet, det vil si takbergartene som altså ikke er oljeførende lag, er allerede gjort Ensis og de neste to brønnene på riggens program, for å spare tid når borevinduene på de forskjellige prospektene åpner.



Håper på Nucula-kobling


Når riggen nå starter den videre boringen i 7125/4-3 Ensis i PL 393B i Barentshavet, jakter man på drivverdige forekomster av de hydrokarbonene de tidligere Nucula -boringene allerede har bekreftet finnes i området. ”Primært formål med letebrønn 7125/4-3 er å påvise hydrokarboner i Knurr formasjonen. Et sekundært formål er å undersøke om det er kommunikasjon med Nucula-brønnene ( 7125/4-1 og 7125/4-2) ,” heter det i boresøknaden.

Nucula-brønnen ble boret i 2007 av semien ”Polar Pioneer.” I Kobbe-formasjonen ble det påtruffet rester av olje på rundt 1.206 meter i sandstein med gode reservoaregenskaper, og lengre ned en 60 meter høy gasskolonne som strekker seg ned til en tynn oljesone på 1.484 meters dyp.


Året etter ble en kombinert avgrensnings-/letebrønn, også denne av ”Polar Pioneer,” men resultatene ble ikke helt som ønsket. Brønnen påviste en liten oljekolonne i sandsteiner av trias alder. De oljeførende lagene var tynne, men viste gode reservoaregenskaper, men konklusjonen ble at det opprinnelige ressursanslaget på mellom 6 og 12 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (37-75 millioner fat) måtte vurderes nedjustert.

Ensis ligger om lag 42 km fra nærmeste fastland som er Knivskjellodden i Nordkapp Kommune. Vanndypet er 294 meter. Forventet oljetype på Ensis er Goliat Realgrunn. Operasjonen var opprinnelig estimert til å ha en varighet på 34 døgn, inkludert permanent plugging, men nå kan man altså trekke fra tiden som ville gått til boring av topphullet.

Statoil er operatør i PL 393B med en eierandel på 50 prosent. Partnere er Concedo (20 prosent), OMV (10 prosent) og Petoro med 20 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger