Publisert 15. desember 2006

Ryktene om drapstrusler, oppsigelser og lavtlønn i forbindelse med utbyggingen av Ormen Langes landanlegg Nyhamna i Møre og Romsdal skyldes misforståelser, mener Hydro og LO.

Av Øyvind Midttun

Nyhamna (Foto: Hydro)

– Punkt én: Ingen har blitt drapstruet her på Nyhamna, sier informasjonssjef Dag Ryen Ofstad i Hydro.

– Det er heller ingen som har blitt oppsagt usaklig. Og når det gjelder lønnsutbetalinger ser det ut til å skyldes misforståelser i forhold til bruttolønn og nettolønn, skattetrekk og forsikringsinnbetalinger, sier Ofstad til petro.no.

Det var NRK Møre og Romsdal som tidligere i høst formidlet påstandene om at polske arbeidere på Ormen Lange-prosjektet hadde dårlige og lønnsvilkår ble utsatt for grove trusler fra arbeidsgiveren. Ryktene ble blant annet kommentert av LO-koordinator Svein Furuli.

Etter medieoppslagene satt Hydro i gang en gransking av forholdene. Den har så langt ikke gitt resultat.

– Vi har ikke bevis for at noe av det ryktene sier virkelig har foregått. Vi hadde indikasjoner på at noen var oppsagt. Det viste seg å stemme, men grunnen til oppsigelsen var en helt annen det ryktene tilsa. Det var også snakk om at flere skulle bli sagt opp, men det er bare rykter, de arbeider fortsatt her på Nyhamna, forteller Furuli, som selv har deltatt i granskingen.

Også Petroleumstilsynet koblet seg inn i saken, og har blant annet ført tilsyn rettet mot bestemmelsene i Allmengjøringsloven. I følge Petroleumstilsynet er det ikke avdekket alvorlige forhold.

LO-koordinatoren understreker at en sak alltid har flere sider. Rykter kan oppstå av seg selv, eller de kan bli plantet med hensikt. Skogen av leverandører og underleverandører på Ormen Lange-utbyggingen er tett. Her jobber mange mennesker fra ulike kulturer sammen. Og kulturforskjeller kan skape misforståelser.

– I Norge har vi tradisjon for god samhandling mellom fagforeninger og bedriftene. Det samspillet har for eksempel arbeidstakere fra Øst-Europa vanskelig for å forstå. Det merker vi også når vi nå forsøker å komme til bunns i denne saken – mange er redde for å stå fram, og frykter represalier fra bedriften dersom de forteller oss noe, sier Svein Furuli.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger