Publisert 17. januar 2006

Norske myndigheter hadde tilnærmet null kontroll over hvilke farer oljearbeiderne ble utsatt for offshore i pionertiden viser en ny studie Sikkerhetsforum har utarbeidet.

Den dag i dag er kjemisk helsefare offshore ennå ikke tilstrekkelig kartlagt. Det kommer fram i en rapport Sikkerhetsforum leverte til statsråd Bjarne Håkon Hanssen lille julaften.

Hanssen beordret rapporten etter at Dagbladet i en artikkelserie avdekket en opphoping av kreft, dødsfall og giftskader blant oljearbeidere offshore skriver Dagbladets nettutgave.

«Fra første brønn ble boret på norsk sokkel i 1966 fram til ca. 1980 er det mangelfulle kunnskaper om kjemikaliebruk, eksponering, risiko og relaterte helseeffekter. I denne perioden var det få krav og nesten fravær av kompetanse, både på selskaps- og myndighetssiden», heter det i rapporten.

Oppfølgingen av kjemisk helsefare har vært svak og kartleggingen mangelfull, sier yrkeshygieniker Halvor Erikstein i fagforeningen Safe, en av granskerne bak rapporten.

– Mange stoffer er ikke en gang kartlagt. Når dette ikke er tilfelle, blir det lettere for forsikringsselskapene å bruke «psykiskdiagnosen» og påstå at plagene har helt andre årsaker enn dårlig arbeidsmiljø sier Erikstein.

– Nå må ofrene få den hjelp de har rett og krav på, fortsetter Erikstein, som vil at myndighetene ser til at oljeselskapene rydder opp.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger