Tirsdag åpner Gudrun offisielt

Publisert 18. august 2014

Feltet, som har vært i drift siden 7. april i år, åpnes offisielt av statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tord Lien tirsdag 19. august.,Statoil og partnerne GDF Suez og OMV startet mandag 7. april klokken 07.25 produksjonen på Gudrun i Nordsjøen. Gudrun er første nye Statoil-opererte plattform i drift på norsk sokkel siden 2005.

– Dette er en merkedag for selskapet, sa Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil i forbindelse med produksjonsstarten.

Feltet bidrar med viktig produksjon fra norsk sokkel. Statoil forventer å ta ut 184 millioner fat olje og gass (oljeekvivalenter) på feltet.

Det er lagt ned drøyt 16,5 millioner arbeidstimer i utbyggingen av Gudrun-feltet, og flere hundre leverandører fra mange land har bidratt.

Investeringsbeslutning for Gudrun ble tatt under finanskrisen. Da plan for utbygging og drift (PUD) ble levert i 2010 var Gudrun Statoils eneste megaprosjekt (investering over 12 milliarder kroner). Nå er Gudrun den første i en lang rekke av feltutbygginger som Statoil har ansvaret for.

Funnet i 1975
Gudrun ble funnet i 1975. Feltet har høyt trykk og høy temperatur, og behovet for ny teknologi innen boring var én av årsakene til at reservene lå lenge i bakken. Nå er det også ledig kapasitet i eksisterende anlegg og rørledninger.

Olje og gass fra Gudrun sendes til Sleipner, der den blir behandlet før oljen går videre til Kårstø og gassen til Europa, alt gjennom eksisterende rørledninger knyttet opp til Sleipner. Som en del av Gudrun-prosjektet er det også utført modifikasjoner på Sleipner og på Kårstø.

Gudrun drives fra Statoils kontorer på Vestre Svanholmen i Sandnes, og er det første nye feltet Statoil driver fra Stavanger-regionen siden Sleipner i 1993.

Les også: Produksjonsstart på Gudrun

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger