Publisert 4. februar 2000

Med i overkant av 700.000 kroner i årslønn har oljearbeideren nok å rutte med ifølge OLF. Gutta på gulvet er derimot ikke enige.

Heltidsansatte i olje- og gassutvinng har opplevd en lønnsvekst på 8,3 prosent siden 2008, dette er inkludert alle tillegg, uten overtid. Det er tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser at gjennomsnittslønnen for heltidsansatte i olje- og gassutvinningssektoren tjener nesten 60.000 kroner i måneden, det betyr en årslønn på 705.600 kroner i året. Direktøren for arbeidsliv i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Jan Hodneland, synes tallene er svært overraskende.

– Jeg hadde ikke trodd at veksten var så høy, sier Hodneland til Stavanger Aftenblad.

Arve Sjølseth Jakobsen jobber som mekaniker for Statoil, og har vært ansatt siden 1997. Han er ikke enig med Hodneland i OLF.

– Jeg følte ikke at jeg fikk for mye i fjor, og mener at jeg har den lønnen jeg fortjener, sier Jakobsen til Aftenbladet.

Fete tillegg

Ifølge Hodneland var den avtalte rammen for lønnsvekst i de sentrale oppgjørene omtrent tre prosent. Dette betyr at den store veksten i bransjen stort sett har kommet gjennom fete lokale tillegg og bonuser.

– Vi ønsker at de som jobber på sokkelen skal ha god lønn, men det er ikke det samme som at vi hele tiden kan bevilge oss store tillegg. Nå mener jeg at oljearbeiderne tjener godt nok. Vi må forholde oss til den verdenene vi lever i, og bidra til en konkurransedyktig, sier Hodneland.

Det var de høyt utdannede akademiske gruppene innen industrien som opplevde høyest lønnsvekst. Sivilingeniører, siviløkonomer og geologer var noen av de som fikk en lønnsvekst på hele 10,8 prosent ifølge SSB. Forklaringen på denne veksten er ifølge Hodneland svært logisk.

– Her hadde vi den mest konkurranseutsatte arbeidskraften for ett og to år siden. Derfor er det ikke uventet at lønningene økte. Jeg er mer overrasket over den generelle økningen, sier Hodneland til Aftenbladet.

Han understreker videre at den store økningen gir en uheldig utvikling i forkant av vårens lønnsoppgjør.

– Skal vi ha levedyktig industri i Norge må vi kunne konkurrere også internasjonalt. Det betyr at vi må ha moderasjon lokalt, sier Hodneland.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger