Publisert 29. juni 2007

Politiet i London opplyste fredag kveld at de har funnet en ny bombe i en bil i Londons teaterdistrikt, der en bilbombe ble avverget natt til fredag. Bombene skal være av samme type, og antiterrorpoliti karakteriserer funnene som foruroligende.

NTB

Den andre bomben ble funnet i en bil som sto parkert i nærheten av der den første bomben ble funnet, men som senere hadde blitt tauet vekk.

Bomben besto av spiker og bensin, akkurat som den første, opplyste lederen av Londons antiterrorpoliti, Peter Clarke, på en pressekonferanse fredag kveld.

– Det er helt klart en sammenheng mellom bilbombene, sa han, og la til at funnet var foruroligende.

– Det er nå enda mer som tyder på at dette kan knyttes til al-Qaida. Det er en hilsen til Storbritannias nye statsminister Gordon Brown, sier professor Anthony Glees ved Brunel University til AFP.

Den andre bomben ble funnet i en Mercedes og har blitt uskadeliggjort av britiske sprengstoffeksperter. Akkurat som bomben som ble funnet natt til fredag, så var også denne bomben potensielt svært farlig.

Kunne drept mange
Bomben som ble oppdaget natt til fredag var plassert i en Mercedes ved Haymarket nær Piccadilly Circus i sentrum av London. Dersom den hadde eksplodert, ville den ha «forårsaket store skader og tap av liv», sa Clarke på en pressekonferanse fredag formiddag.

Et angrep som kunne drept mange mennesker, ble trolig avverget da britisk politi uskadeliggjorde bilbomben.

Dørvakter ved et utested i nærheten skal ha sett Mercedesen kjøre uregelmessig før den kolliderte med en søppelkasse.

Det var ambulansepersonell som var tilkalt i forbindelse med en annen hendelse ved nattklubben Tiger Tiger, som observerte røyk fra bilen og varslet politiet. Ifølge politikilder er det mulig London bare var minutter fra sin andre terrortragedie på to år.

Det ligger mange restauranter, barer, teatre og et kinokompleks i området, som er svært folksomt.

Politiet mener bomben skulle utløses ved hjelp av mobiltelefon, melder Sky News.

Al-Qaida-link?
Teoriene om hvem som sto bak bomben, sprikte fredag kveld i alle retninger.
Bomben har likhetstrekk med sprengladninger som blir brukt i Irak, sa en tjenestemann i de britiske sikkerhetstjenestene etter det første funnet.

Kriminalteknikere undersøker bomben, men så snart vi vet mer om den, får vi også vite mer om hvilken type mennesker som står bak dette, sa tjenestemannen, som ikke ville navngis.
Britiske politikilder vil ikke utelukke at det var al-Qaida-inspirerte islamister som sto bak bilbombene.
– Vi følger mange tråder og gjør forhåpentligvis fremgang, men har fortsatt et nokså åpent sinn, sier en politikilde til Reuters.

– Det helt klart mest sannsynlige er at dette dreier seg om internasjonal terrorisme, sier kilden.

Ifølge BBC skal det være mistanke om at «internasjonale elementer» står bak attentatet.

– Vedvarende trussel
Den nyinnsatte statsministeren Gordon Brown sier hendelsen er en påminnelse om at Storbritannia står overfor en vedvarende trussel.

– Myndighetenes første plikt er folkets sikkerhet. Og politiet og sikkerhetstjenesten har sagt mange ganger at det finnes en alvorlig og vedvarende trussel mot landet vårt, sa Brown før et regjeringsmøte fredag.
– Hendelsen viser at vi må være på vakt hele tiden, fremholdt han.

Og den ferske innenriksministeren Jacqui Smith måtte sammenkalle til sitt første møte i regjeringens krisekomité Cobra, dagen etter at hun begynte i jobben.
– Vi står i takknemlighetsgjeld til bombeekspertene som uskadeliggjorde ladningen, sa Smith før han fikk beskjed om bombe nummer to.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger