To nye decom-oppdrag til Aker Solutions

Foto: Aker Solutions
Publisert 25. mai 2023

Aker Solutions er tildelt oppdragene med å resirkulere stålunderstellene til Heather A og Ekofisk 2/4G, og bygger med det på en allerede stor ordrereserve. Nær 100 prosent av understellene vil bli resirkulert.

Aker Solutions mottok nylig et intensjonsbrev fra tungløftkontraktør Saipem for å ta imot, demontere og resirkulere den øvre delen av oljeselskapet EnQuests Heather A stålunderstell.

Heather A-plattformen ble installert på britisk sokkel nordøst for Shetland i 197/78. Aker Solutions’ oppdrag består i å ta imot, demontere og resirkulere den øvre delen av stålunderstellet, som er rundt 83 meter høyt og veier om lag 6000 tonn inkludert stigerør og annet tilhørende materiell.

Stålunderstellet vil bli tatt av felt av Saipems tungløftfartøy S7000 og levert til Aker Solutions demontering- og resirkuleringsanlegg på Stord. Foreløpig plan indikerer levering i 2026, med opsjoner for levering i 2027-29.

I tillegg har Allseas nylig bekreftet en opsjon for Aker Solutions til å ta imot, demontere og resirkulere stålunderstellet til Ekofisk 2/4G. Ekofisk 2/4G er en stigerørsplattform som ble installert på Ekofisk-komplekset i 1981, og som knytter Valhall-feltet til Ekofisk-komplekset.

Det 3200 tonn tunge understellet vil bli tatt av felt av Allseas’ Pioneering Spirit, og er forventet levert til Aker Solutions’ anlegg på Stord i 2024.

– Demolering er et marked i vekst. Aker Solutions har en stor og voksende ordrereserve, og samarbeider for tiden med alle de store tungløftkontraktørene for å sikre trygg og forutsigbar demontering og resirkulering av utrangerte offshore-installasjoner, sier Thomas Nygård, direktør for Aker Solutions’ demoleringsvirksomhet.

 – For disse stålunderstellene, forventer vi å kunne resirkulere nær 100 prosent, hvilket utgjør betydelige bidrag til sirkulærøkonomien og reduserte utslipp, sier Nygård.

Siste fra forsiden

Ap, Sp, MDG, KrF og SV er enige om Sørlige Nordsjø 2

+

Ptil skal granske gasslekkasjen på Melkøya

Rødt vil avlyse hele havvindsatsingen

+

Etter skattepakken: Her er Equinors nye prosjektportefølje på norsk sokkel

Boring avsluttet etter 13 dager – bekrefter at brønnen var tørr

Øker subsidiene til Sørlige Nordsjø 2 – kan få opptil 23 milliarder kroner i støtte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger