To nye kompressorer ombord på Troll A

Publisert 6. juni 2014

– Vil øke utvinningen fra Troll med over 83 milliarder sm3.,4. juni ble to nye kompressorer løftet om bord på Troll A-plattformen i Nordsjøen. Når kompressorene er i gang neste år, skal det øke utvinningen fra Troll med over 83 milliarder standard kubikkmeter gass, skriver Statoil i en melding.

Etter hvert som gassen produseres på gigantfeltet Troll, reduseres trykket i reservoaret. For å hjelpe gassen opp senkes trykket på plattformen, og gassen hjelpes videre ved hjelp av kompressorer.

Store volumer

På Troll er det allerede to kompressorer, nå kommer kompressor nummer tre og fire. Disse to kompressorene øker utvinningen fra gigantfeltet med 83 milliarder standard kubikkmeter gass – 522 millioner fat oljeekvivalenter. Kompressormodulen er bygget ved Aibels verft i Thailand, og etter en liten tur innom Haugesund er den nå på plass om bord på Troll A.

– Innløftet av ny modul er utført på en sikker og god måte. Dette har vært planlagt i lang tid, og det er derfor positivt at vi nå har nådd denne milepælen som er viktig for Troll A-plattformens gassleveranser de neste 50 årene. Å installere nye moduler på til sammen over 6000 tonn på en eksisterende plattform i drift er en kjempeoppgave, sier Knut Solemslie, produksjonssjef på Troll A i meldingen.

Prosjektet sikrer en daglig eksportkapasitet på 120 millioner standard kubikkmeter gass og en årlig produksjon på 30 milliarder standard kubikkmeter.

– Dette tilsvarer forbruket til over 10 millioner husholdninger i Europa, og prosjektet er dermed en viktig bidragsyter i det europeiske gassmarkedet. Det blir også mulig å utvinne gassen raskere, samtidig som vi gjennom prosjektet øker den tekniske levetiden på Troll A, sier Tone Kristin Børslid, oppdragsleder for prosjektet.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger