To nye letelisenser for CO2-lagre på sokkelen

Foto: Equinor
NTB
Publisert 5. april 2022

Olje- og energidepartementet gir letetillatelse til to nye CO2-lagre under havbunnen, det ene i Nordsjøen og det andre i Barentshavet.

Tildelingen for Nordsjøen går til Equinor, mens tildelingen for Barentshavet går til et samarbeid mellom Equinor, Horisont Energi og Vår Energi, opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Polaris og Smeaheia

Partnerskapet i Barents Blue-prosjektet planlegger å utnytte Polaris-reservoaret til permanent lagring av CO₂ fanget fra Barents Blue-anlegget. Barents Blue vil muliggjøre produksjon av karbonnøytral ammoniakk ved anlegget som planlegges i Hammerfest, skriver Vår Energi i en pressemelding.

Den tildelte lisensen i Nordsjøen, har fått navnet Smeheia. Her har Equinor i sin søknad lagt frem planer om å bygge ut kapasiteten for CO2-lagring til 20 millioner tonn årlig, noe som innebærer en kraftig økning i kapasiteten til å lagre CO2 på kommersiell basis på norsk sokkel.

De to som ikke fikk

De to selskapene som sto på søkerlisten, men som ikke fikk tildelt lisenser er Norske Shell og Northern Lights JV.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier målet er at norsk kontinentalsokkel skal beholde en lederrolle på fangst og lagring av CO2.

– Jeg er opptatt av å gjøre attraktivt lagringsareal tilgjengelig for selskaper som har et konkret lagringsbehov med basis i kommersiell næringsvirksomhet, sier han.

Fra før er det gitt lagringstillatelse til ett CO2-lager på norsk sokkel – det såkalte Northern Lights-prosjektet, som i første fase vil ha kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn CO2 i året i et reservoar 2.600 meter under havbunnen i Nordsjøen. Lagerkapasiteten tilsvarer rundt 3 prosent av Norges totale årlige utslipp av klimagasser.

Arbeidet med de to nye lagrene vil nå pågå i tre til fire år framover før det skal tas en endelig beslutning om utbygging eller ikke.

Siste fra forsiden

+

Dom forbyr Altus Intervention å bruke verktøy: – Brudd på Welltec sitt patent

+

COSLPromoter skal avgrense Gnomoria-funnet for Wellesley

+

Northern Lights: – CO2-lagring er den enkleste delen av jobben

Får med seg japansk energigigant i GoliatVind

SubseaPartner sikrer storkontrakt i Nordsjøen

Fant 16 brudd på regelverket – pålegger COSL å rydde opp

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger