Publisert 4. februar 2000

Samme dag som rettstvisten mellom Statoil og Odfjell blir lagt død, får Odfjell Drilling en ny kontrakt med selskapet, på «Deepsea Bergen». Tilfeldig? – Ja, sier Statoil, – Neppe, sier analytiker.

STRIDENS KJERNE: «Deepsea Atlantic» fikk
problemer med boring på Gullfaks-feltet.
Dypvannsutstyret ombord var for voldsomt for de
beskjedne vanndybdene på Gullfaks, og det
resulterte i skader på brønnhodene.
(Foto: ODFJELL)

og Elisabeth Fiveland

I går ble det klart at «Deepsea Atlantic» gjenopptar operasjon for Statoil. Det betyr at dommen fra Stavanger Tingrett blir rettskraftig, og Odfjell Drilling lar være å anke saken hvor de krevde en erstatning på nærmere en milliard kroner fra Statoil for tapte dagrater.

Les mer om dommen her.

Stavanger Tingrett dømte saken i Statoils favør, selv om selskapet heller ikke fikk medhold i sitt motkrav på flere hundre millioner kroner. Statoil fikk også flengende kritikk i dommen.

Les mer om kritikken i dommen hos vårt søsternettsted Petro.no .

– Ikke tilfeldig
Samme dag som det er klart at Odfjell Drilling dropper å anke saken, tildeler Statoil Odfjell Drilling en ny kontrakt på riggen «Deepsea Bergen», til en dagrate på rundt 345.000 USD dagen.

Les mer om kontrakten på «Deepsea Bergen» her.

– Jeg tror ikke det er tilfeldig. Det kan dreie seg om en totalavtale, men det blir ren spekulasjon, sier Andreas Stubsrud, rigganalytiker hos Pareto Offshore.

Han mener ikke dagraten på «Deepsea Bergen» er oppsiktsvekkende lav.

– «Deepsea Bergen»-avtalen er en attraktiv kontrakt for Odfjell Drilling. Dagraten på 345.000 USD er helt i tråd med markedet. Nylig inngikk Statoil tilsvarende dagrate-avtale om bruk av «Songa Dee», og de to riggene er forholdsvis like, sier Stubsrud til Oilinfo.

Stubsrud får støtte fra Jarand Rystad, som leder analysebyrået Rystad Energy.

– Dagraten for rigger har falt med 15 prosent i gjennomsnitt. Det viser nyslutninger i løpet av det siste året sammenlignet med tidligere rater, sier Rystad til Oilinfo, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om Odfjell-saken spesielt.

– Helt tilfeldig
Statoil avviser på sin side at det er noen sammenheng mellom «Deepsea Bergen»- og «Deepsea Atlantic»-kontraktene.

– Her er det ingen kobling. Både Statoil og Odfjell er profesjonelle aktører, og har evnen til å arbeide med ulike saker parallelt, sier Inger Lise Aarrestad Rettedal, Statoils pressetalskvinne for anskaffelser.

– Statoil fikk relativt krass kritikk i dommen fra Stavanger Tingrett, og det var derfor ikke en selvfølgelighet at en anke ville komme i deres favør. Hva har Statoil gjort for å unngå at Odfjell skulle anke?

– Det jeg kan si om den saken er at Stavanger Tingrett konkluderte på en måte som var i samsvar med det Statoil har anført i saken, og vi er tilfreds med at den dommen er rettskraftig. Vi ser på innholdet i dommen, og tar det som har kommet frem i saken til etterretning, sier Aarrestad Rettedal.

Også Sunniva Seterås, kommunikasjonssjef i Odfjell Drilling, avviser at det er noen sammenheng mellom kontraktene.

– Det finnes ingen kobling mellom de to sakene, dette er to helt separate løp. Kontrakten for «Deepsea Bergen» går ut i 2012, slik at dette er en helt naturlig anbudsprosess, sier Seterås til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger