Publisert 24. februar 2006

Mens oljebransjen sliter med å få tak i kvalifisert personell, er bransjens arbeidsgivere blitt mindre opptatt av å ha godt samarbeid med de som allerede er ansatt i bedriften.

Petromagasinet.no

Mange tillitsvalgte sier at de ikke blir tatt på alvor av bedriftene og at de føler seg som gissel for bedriftene når de sitter i prosjektgrupper og i lokale forhandlinger, skriver NOPEF Aktuelt. Erfaringene er at informasjonen de tillitsvalgte får ikke er tilstrekkelig og den kommer alt for sent, ofte etter at bedriftledelsen faktisk har tatt sin beslutning.

– Vi merker at bedriften og OLF trenerer saker og overskrider tidsfrister for møter, det kan virke som det er en strategi for å slite ut tillitsvalgte og undergrave Hovedavtalen, sier meget frustrert tillitsvalgt til NOPEFs nettavis.

Leder av arbeidslivsavdelingen i NOPEF, Per Inge Grimsmo, ser en klar endring hos arbeidsgiverne og deres organisasjoner.

OLFs utdanningsmagasin
gir ungdom et innblikk i
en spennende industri.
Kilde: OLF

– Bedriftene neglisjerer samarbeidsforhold som er nedtegnet i hovedavtalen, arbeidstakermedvirkning og ikke minst informasjonsplikten, sier han.
– Avdelingene våre har problemer med å få bedriftene til å skrive protokoll, overholde tidsfrister for møter og liknende, vi som forbund opplever også samme type problemer i møte med Oljeindustriens landforening (OLF) og Norges rederiforbund NR, sier Grimsmo.

NOPEF Aktuelt har vært i kontakt med flere tillitsvalgte som kan bekrefte inntrykket.

Statoil
Leder for NOPEF i Statoil, Lill Heidi Bakkerud kjenner godt til samme frustrasjon blant flere tillitsvalgte.

-Det kan virke som der foregår en direkte uthalingstaktikk fra arbeidsgiversiden, sier Bakkerud. Hun forteller om stadige tilbakemeldinger fra tillitsvalgte som er frustrert over mangelfull arbeidstakermedvirkning i forbindelse med i gangsettelse av nye styringssystemer, prosjekter, out sourcing og liknende.

– Vi må alvorlig vurdere å ikke delta der vi ikke blir tatt på alvor, sier Bakkerud.

Halliburton
Også i Halliburton, som er et av verdens ledene selskap innen oljeservice og med ca 900 ansatte i Norge, opplever de tillitsvalgte at samarbeidsforholdene er blitt vanskeligere.

– Tidligere hadde vi nesten ikke tvister med bedriften, men i det siste har vi vært nødt å skrive flere. Den siste fordi bedriften ca en uke etter vi signerte en avtale om bedre arbeidstidordning så sier de den opp, sier klubbleder Knut Nesland i Halliburton.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger