Publisert 4. februar 2000

Toppdiplomat Kai Eidemener kollega Peter Galbrait må gi pengene han får fra oljeselskapet DNO International til barna i Kurdistan.

Galbraith får omtrent 189 millioner kroner av DNO International for å ha hjulpet dem med å sikre seg en lisens i det kurdiske området nord i Irak.

HJELPESMANN: Peter Galbraith hjalp DNO med å
sikre seg lisensen for Tawke-feltet i Irak.
(Foto: DNO)

årsaken til utbetalingen er at Galbraith og forretningsmannen Shaher Abdul-Hak fikk fem prosent hver i DNOs mest omtalte oljefelt, Tawke, som takk for hjelpen med å skaffe lisensen. Kurdiske selvstyremyndigheter annullerte senere dette eierskapet, og dermed fremmet de to et krav for voldgiftsdomstolen i London. Det er dette kravet som nå har blitt godkjent.

Galbraith jobbet sammen med Kai Eide i Afghanistan, og Eide reagerer kraftig på at en toppdiplomat sitter igjen med så mye penger etter virksomheten i Irak.

– Jeg synes han burde gi de pengene til barn som trenger det i det kurdiske området. Det mest anstendige ville være å gi pengene til barn i Kurdistan, sier Eide til Dagens Næringsliv.

Galbraith var både rådgiver for DNO, de kurdiske selvstyremyndighetene og det amerikanske senatet.

– Det er klart det er en interessekonflikt her. Og det er en alvorlig interessekonflikt som moralsk er svært betenkelig, sier Eide til avisen.

– Det bør være visse sperrer inne i mennesker som gjør at man unngår den type dobbeltroller. Mangelen på slike sperrer anser jeg for å være svært alvorlig, sier Eide.

Shaher Abdul-Hak, som i likhet med Galbraith skal ha krevd erstatning fra DNO International, er også tidligere kjent i Norge, på tross av at han aldri gir intervjuer og er særdeles mediesky. Han er nemlig faren til Farouk Abdulhak, som er ettersøkt for drapet på norske Martine Vik Magnussen i London.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger