Topside-verft er ikke levedyktige

Publisert 10. februar 2010

En Econ Pöyry-rapport fastslår at norske verft og selskaper som jobber mot feltutvikling ikke er levedyktige i dagens marked. – Faren er at vi mister viktig kompetanse og kunnskap, sier Frian Aarsnes.

Econ Pöyry har delt næringen opp i tre grupper kalt exploration and drilling, field development og operation. Ifølge rapporten har de tre gruppene en EBIDTA, (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) på henholdsvis 22 prosent, åtte prosent og 20 prosent.

– Det sier seg selv at en EBIDTA på åtte prosent ikke er levedyktig. Det må komme konsolidering og restruktureringer i dette segmentet. Normalt sett ville selskapene blitt kjøpt opp, men faren er nå at de blir nedlagt og vi mister kompetanse og kunnskap, sier Frian Aarsnes til Oilinfo.

Gruppen kalt field development har Econ Pöyry igjen delt opp i to kategorier; topside og subsea. Ifølge rapporten vil subseamarkedet gjøre det godt i det lange løpet, og være ledende innen teknologi. Den andre gruppen står det verre til med.

– Topside-kategorien sliter. Se bare på Aker Stord, som er ett av de siste verftene på norsk sokkel som har kapasitet til å ta på seg de store prosjektene. Nå fikk de ikke Goliat, og dette vil ha stor uttelling for bedriften. Også andre bedrifter i dette segmentet er i hardt vær, sier Aarsnes.

– Hva kan redde topside-markedet i Norge?
– Ingen ting kan redde denne industrien. Det vil komme restruktureringer, men finanskrisen har gjort at ting har kommet fortere enn forventet, sier Aarsnes, og fastslår at hjemmemarkedet for feltutbyggerne ikke er sunt.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger