Publisert 3. august 2007

Havbunnsinstallasjonen Tordis forlot verftet i Tønsberg fredag. Tordis-feltet er det første oljefeltet som får fullskala undervannsseparasjon.,
Lekteren med Tordis kaster loss i Tønsberg.
(Foto: Tor Aas Haug/Statoil)

Fredag morgen forlot Tordis verftskaien til Grenland Group i Tønsberg. Tordis møter Saipem 7000 i Stavanger neste uke dersom værutsiktene lever opp til forventningene, skriver Statoil i en melding.

I Stavanger blir Tordis løftet fra lekteren til dekket på Saipem 7000, som er blant de største kranfartøyene i verden. Kranfartøyet frakter deretter Tordis ut på feltet for installasjon i slutten av neste uke.

Tordis er det første undervannsanlegget i verden som skiller olje og vann fra oljebrønnene og pumper det direkte ned i undergrunnen uten den energikrevende omveien om en plattform. Det gjør det mulig å få 35 millioner ekstra fat olje opp av feltet. Tordis skal etter planen komme i produksjon høsten 2007.

– Så snart Tordis står på havbunnen, skal vi kople henne opp mot Gullfaks C-plattformen med rør og kontrollkabler. Når alt er testet og klart, vrir vi om startnøkkelen på verdens første havbunnsseparator, forteller Hans Kristiansen prosjektleder for Tordis.

Det er ventet at Tordis-teknologien også vil gjøre det billigere å bygge ut mindre felt og forlenge levetiden på eksisterende felt.

Tordis ligger i blokk 34/7 på Tampen og startet produksjonen i 1994. Olje fra feltet transporteres i rørledning til Gullfaks C-plattformen 10 kilometer unna for prosessering, lagring og eksport.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger