Publisert 26. juni 2007

En stekende hetebølge i Sørøst-Europa har tatt minst 40 liv, samtidig som enorme nedbørsmengder har lagt store deler av Storbritannia under vann.

NTB

Flere hundre innbyggere er evakuert nord i England av frykt for at en stor demning skal bryte sammen. Tre mennesker har så langt mistet livet som følge av det kraftige regnværet.

Blant dem var en 28 år gammel mann som druknet mens han forsøkte å rense opp et avløp i Hull, og en 68-åring i Sheffield som omkom da han forsøkte å krysse en vei som sto under vann. Hundrevis av mennesker var mandag kveld innesperret i biler og bygninger som var omgitt av vannmassene.

Verst i Romania
Samtidig lider Sørøst-Europa under usedvanlig høye temperaturer. Flere titall mennesker har mistet livet, og verst er det i Romania, hvor minst 29 mennesker er døde som følge av varmen. I tillegg har fire personer mistet livet i Hellas, tre i Albania og minst fem i Bosnia, Kroatia og Tyrkia.

I flere land er det registrert rekordhøye temperaturer, samtidig som kraftig vind i Sør-Italia har satt fart i en rekke skogbranner.

Bucuresti var tirsdag Europas varmeste hovedstad med 45 grader, mens det i Aten var ventet 44 grader. Ambulanser i den rumenske hovedstaden gikk i skytteltrafikk for å hjelpe folk som besvimte i gatene, og det er satt opp 30 telt rundt om i byen hvor folk kan få førstehjelp.

Etter en vinter med mye mindre snø enn normalt og en tørr vår, frykter rumenske bønder at kornavlingene bare vil bli det halve av et normalår.

I Hellas har storforbruk av luftkjøleanlegg ført til flere strømbrudd, og myndighetene har bedt folk om å spare på strømmen. Forsvaret har avlyst alle militære øvelser.

Regn i nordvest
Nordvest i Europa er imidlertid klimaet helt annerledes. Etter flere dager med tett regn i Storbritannia sa statsminister Tony Blair tirsdag at landet står overfor en «vanskelig situasjon».

Minst 250 personer er evakuert i Rotherham i South Yorkshire etter at det ble oppdaget sprekker i Ulley Dam.

Hundrevis av briter satt andre steder fast som følge av oversvømte elver og veier etter mandagens uvær, og forsvaret og politiet har satt inn helikoptre for å evakuere folk fra vannmassene.

Til Sverige
Britiske meteorologer mente mandag kveld at det verste regnværet var over, men uværet har i stedet flyttet seg nordøstover mot blant annet Sverige.

Svenske meteorologer spådde tirsdag 50 til 100 mm nedbør i Götaland i løpet av et døgn og gikk ut med en advarsel i klasse1 til store deler av Sør-Sverige.

Ifølge eksperter vil resten av sommeren være preget av det samme værmønsteret: Vått i nord, tørt i sør.
– Indikasjoner for resten av sommeren tyder på at forholdene vil bli middels eller tørrere enn middels i sentrale og sørlige Europa, og våtere enn normalt over deler av Nord-Europa, het det i en kunngjøring fra britenes meteorologiske institutt tirsdag. Det er ventet varmere vær enn normalt både i nord og i sør.

Eksperter setter været i sammenheng med den globale oppvarmingen. I Storbritannia har de ni siste somrene vært varmere enn gjennomsnittet for perioden 1971-2000, noe som har ført til at eksperter har måttet endre metoden de bruker når de sammenligner temperaturer i de ulike årstidene.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger