Publisert 4. februar 2000

Shell har boret tørt på brønnen Dalsnuten i Norskehavet, som tidligere har blitt omtalt av Oljedirektør Bente Nyland som «avgjørende for gassnasjonens framtid».

BORET TøRT: «Aker Barents».
(Foto: AKER DRILLING)

– Resultatet av leteboring på Dalsnuten blir viktig nå. Hvis ikke Shell slår til med funn her, må vi vurdere å nedjustere gassressursene på norsk sokkel, sa Bente Nyland, direktør i Oljedirektoratet, til Petro.no i august.

Bakgrunnen for utspillet var at Shell fikk skuffende resultater fra sin avgrensing på det potensielt gigantiske Gro-funnet.

Tørt
I dag foreligger resultatene fra leteboringen i brønn 6603/5-1S i lisens PL392. Brønnen har blitt boret av halvt nedsenkbare «Aker Barents», og brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 5.028 meter under havoverflaten. Havdypet på borestedet er 1.446 meter.

– Hensikten med brønnen var å påvise gass i midtre jura reservoarbergarter. Den påtraff ikke reservoarbergarten og brønnen var tørr, skriver Oljedirektoratet i en pressemelding.

Shell, som er blant selskapene som har boret flest brønner i det lovende Vøringbassenget i Norskehavet sier nå at de må reevaluere hele bassenget.

– Resultatene viser at Jura er dypere enn antatt i dette området, og nå må vi reevaluere Vøringbassenget og analysere all informasjon som vi har innhentet. Dette kan ta mer enn ett år på grunn av kompleksiteten, sier Terje Jonassen, kommunikasjonssjef i Shell, til Petro.no.

Selskapet er ikke nødvendigvis overrasket over resultatet.

– Shell har vært en pioner i å identifisere og teste nye letemodeller og prospekter, både globalt og på dypt vann i Norskehavet med sikte på å identifisere nye olje-og gassressurser. Siden noen av disse brønnene har relativt lav sannsynlighet for suksess, er vi forberedt på ikke-kommersielle resultater. Det er prisen for å være pioner, sier Jonassen.

Også lisenspartner Statoil, med en andel på 20 prosent i lisensen, uttrykker skuffelse over resultatet, men har ikke mistet troen på Vøringsbassenget som område.

– Dalsnuten-resultatet er en skuffeles, men området er veldig stort, og vi har fremdeles tro på området, sier Heidi Olsen Roalsø, pressetalskvinne for norsk leting hos Statoil.

Selskapet har søkt på lisenser i Norskehavet i 21. lisensrunde, men vil ikke kommentere om dette er i Vøringsbassenget.

– Vøringsbassenget er spennende. Det er et område vi har stor tro på, og som vi jobber med. Vi har ikke konkrete boreplaner der per i dag, men vi vurderer uansett bassenget som interessant. Vår kommende utbygging Luva ligger også i Vøring, sier Roalsø.

Vil ha mer areal
Shell bruker også resultatet til å argumentere for å åpne nye områder for oljeleting, slik som for eksempel Lofoten og Vesterålen.

– Resultatet understreker viktigheten av å åpne nytt areal. Vi vil fortsette å vurdere muligheter på norsk sokkel, men vi tror at fremtiden til olje gass industrien ligger i de nye og ikke åpnede områdene, sier Jonassen, med støtte fra Statoils Roalsø:

– Det er ingen tvil om at industrien trenger mer areal, og det blir bekreftet av Dalsnuten, sier Roalsø.

Oljedirektør Bente Nyland speilet i august en dyster fremtid for norsk sokkel på lang sikt hvis også Dalsnuten viste seg å skuffe, etter at både Gro og Totals Victoria-boring ikke innfridde i fjor.

– På kort sikt får ikke dette store konsekvenser for de neste fem til ti årene. I løpet av denne perioden har vi god kontroll på gassressursene og -produksjonen, men om ti år er det større usikkerhet. På grunn av Gro ser det ut til at gassproduksjonen går raskere ned enn tidligere anslått, sa Nyland.

Shell er operatør med en andel på 30 prosent, mens Statoil har en andel på 20 prosent, ConocoPhillips har en andel på 20 prosent, og Noreco, BG Norge og Det norske har alle 10 prosent hver.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Både Petro.no og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger