Publisert 4. februar 2000

Franske Total har vedtatt å bygge ut gassfeltene Laggan og Tormore vest for Shetland. Feltene ligger i et foreløpig uutbygd område av Nordsjøen.

TIL SHETLAND: Gassen fra feltene skal gå i
rørledning til Shetland. (Foto: NASA)

– Utviklingen av Laggan og Tormore-feltene vil være et viktig første steg mot å få tilgang til uutviklede ressurser i området vest av Shetland, sier Patrice de Vivies, leder for Totals europeiske oppstrømsavdeling, til Dow Jones Newswires.

De to feltene ligger nordvest for oljefeltet Clair, operert av BP. Clair kom i produksjon i 2005, og ligger 75 kilometer fra Shetland.

17 prosent
Ifølge britiske myndigheter kan de ligge 4 milliarder fat oljeekvivalenter i området, tilsvarende omtrent 17 prosent av de gjenværende reservene på britisk sokkel.

Utbyggingen skal bli vedtatt i mars, og feltene kan komme i produksjon innen 2014. En 150 kilometer lang rørledning skal knytte gassfeltene til et behandlingsanlegg nær oljeterminalen Sullom Voe på Shetland, før gassen transporteres videre via Frigg-ledningen til Skottland.

Viktig med skattekutt
Ifølge de Vivies var en viktig utløsende årsak til feltutbyggingen det faktum at britiske myndigheter har gitt oljeselskapene viktige skattekutt for utbygginger vest av Shetland.

– Uten skatteregimet er jeg ikke så sikker på om vi kunne kommet til en avgjørelse så kjapt, sier han.

Skattereglene er enda ikke vedtatt av det britiske parlamentet, men saken skal stemmes over i mars. Skattekuttet kan føre til besparelser på opptil 1,4 milliarder kroner per gassfelt i området.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger