Publisert 20. februar 2008

Den som har klarvær og holder seg våken natt til torsdag, kan få med seg en total måneformørkelse., NTB

Formørkelsen begynner klokka halv to natt til torsdag, nærmere bestemt kl. 01.36, da månen begynner å tangere skyggen fra jorda. For ordens skyld: En måneformørkelse innebærer at jorda kommer mellom sola og månen, slik at månen havner i jordas skygge.

Total
Halvannen time senere, kl. 04.01, er hele månen kommet i jordskyggen og den såkalte totaliteten begynner. I 50 minutter er hele månen skyggelagt, og fenomenet er synlig fra hele Norge, også fra Svalbard.

De som ikke er natteravner men litt morgenfugler, kan få med seg avslutningen på fenomenet. Formørkelsen varer nemlig til kl. 07.15, da siste rest av månen forlater jordskyggen.

Ulik farge
Under en måneformørkelse får månen ulik farge, avhengig av forholdene i jordas atmosfære mens det skjer. Mye skyer der det er soloppgang eller solnedgang på jorda, gir en grå og mørk måne, mens klarvær gir en lysere og mer rødlig måne.

Historisk finnes det eksempler på måneformørkelser etter store vulkanutbrudd, med så mye vulkanstøv i atmosfæren at månen er blitt svært mørk, og i noen sjeldne tilfeller usynlig for øyet.

Årets totale måneformørkelse, for øvrig den siste før desember 2010, kan dessverre bli vanskelig å se for mange av oss, på grunn av skyer.

– Det ser nokså grått ut overalt, dessverre. Jeg hadde tenkt å få med meg denne opplevelsen selv, men jeg kan ikke se noen områder som er garantert klarvær. Det blir i så fall flaks som avgjør, sier statsmeteorolog Bjørn Røsting ved Meteorologisk institutt til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger